Rusi krenuli na more a završili zaglavljeni u snežnim smetovima Golije

Prava drama odigrala se noćas u snežnim smetovima planine Golija. Mladi bračni par iz Rusije ostao je zavejan u zaseoku Gornji Balići a samo zahvaljujući pripadnicima GSS Srbije i lokalnog tima za delovanje u vanrednim situacijama, strani državljani uspešno su evakuisani.

IL-rusi-zaglavljeni-na-goliji2 Rusi krenuli na more a završili zaglavljeni u snežnim smetovima Golije

Sve se dogodilo dva sata iza ponoći. Prateći navigaciju na putu iz Beograda prema Crnoj Gori, bračni par iz Rusije uputio se pogrešnim smerom i ostao zarobljen u nedođiji snegom i ledom okovane planine.

Odmah su zatražili pomoć od konzulata u Beogradu koji je alarmirao policiju i pripadnike GSS pa su zahvaljujući njima i lokalnom timu za delovanje u vanrednim situacijama brzo locirani i bezbedno evakuisani u Ivanjicu.

IL-rusi-zaglavljeni-na-goliji Rusi krenuli na more a završili zaglavljeni u snežnim smetovima Golije

  • U saradnji sa policijom brzo smo utvrdili koordinate i pronašli mesto gde se nalazio bračni par iz Rusije. Iako je put tokom dana pročišćen, sneg koji je padao u kontinuitetu formirao je nove smetove pa smo, na dosta nepristupačnom terenu, morali polako i oprezno da delujemo. Uspeli smo dosta brzo da se probijemo do mesta gde je putnički auto ostao zavejan, izvukli smo ga  i bezbedno evakuisali Ruse do Ivanjice.-rekli su nam članovi spasilačke ekipe.

Temperatura u noći spašavanja ruskih državljana bila je preko deset stepeni ispod nule a sneg na prevojima, u nanosima i do metar visine. Zahvaljujući dobro obučenom i pripravnom timu, akcija spašavanja sprovedena je organizovano, brzo i bez posledica.

You may also like...

1 Response

  1. Golija kaže:

    Nisu oni krenuli pogrešnim putem nego ih tuda navigacija navodi Bg-ivanjica -golija -sjenica -bare- bijelo polje . najkraći put (srbija je to)
    tuda je i po karti (magistrala)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *