Ivanjičani tradicionalno, iz badnjaka u kafanu (VIDEO)

Još nije osvanuo Badnji dan, a ivanjički domaćini već se okupljaju kako bi badnjak bio i ispred njihovih vrata pre sunca.

IL-badnjaci-seca-crnjevo-2019 Ivanjičani tradicionalno, iz badnjaka u kafanu (VIDEO)

Kako su ivanjičani posebni i po proslavi Božića, tako se i u vezi sa ovom tradicijom poslednjih godina u Ivanjici ustalio običaj da se u badnjak ide organizovano, neretko u grupama od dvadesetak ljudi. Pucanjem iz puške ili petardama najavljuje se polazak. Pored nezaobilazne sekire, žita i pogače obavezno se nadje i neka politarka domaće prepečenice. Izostanak kondicije na usponu i lek protiv mraza rešava često nazdravljanje.

Za badnjak se bira mlado i pravo stablo cera ili hrasta, toliko da ga domaćin može do neti na ramenu. Pre nego ga poseče, okrenut ka istoku domaćinu mu se obraća kao živoj osobi. Potom badnjak zasipa žitom. Prvi udar sekirom je sa istoka, i treba ga iseći iz tri udarca. Iver koji prilikom sečenja odskače od stabla ima poseban značaj. Ranije je stavljan među karlice da kajmak bude debeo kao iver ili među pčele da budu zdrave i da donose meda, a sada se koristi gde se očekuje napredak i berićet. Po sečenju, kod nas je običaj da se na panj stavlja deo pogače dok se ostatak pojede prilikom odlaska kući. Opet se nazdravi i čestitaju srećni badnjaci. U povratku prema kući grupa zapeva i oglasi se sa po nekim pucnjem. Na rastanku opet sledi zdravica, a badnjak se prisloni uz kuću, gde će sačekati prvi sumrak kada će se uneti i ritualno spaliti.

IL-badnjaci-seca-crnjevo-2019-2 Ivanjičani tradicionalno, iz badnjaka u kafanu (VIDEO)

Ono što se poslednjih godina ustalilo kao običaj je odlazak grupe mladića u kafanu gde radosno proslavljaju Badnje jutro uz kuvanu rakiju i narodno veselje.

IL-badnjaci-seca-crnjevo-2019-3 Ivanjičani tradicionalno, iz badnjaka u kafanu (VIDEO)

You may also like...

1 Response

  1. Ivanjica kaže:

    E ovo je vest i svaka cast za reportazu o nasim obicajima i ljudima iz Ivanjice,
    a ne ona bruka juce sa tatinim sinom iz Lucana ne mogu ni ime da mu izgovorim

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *