Da li je ivanjički krompir dočekao svojih pet minuta (VIDEO)

Proizvođačima krompira širom Srbije ove godine konačno se smeši dobra zarada. Nadaleko poznat ivanjički krompir trenutno se na veće količine otkupljuje za 40 do 50 dinara a proizvođači očekuju da će se u maloprodaji cena kretati od 70 do 100 dinara.  Za razliku od prošle godine kada su magacini ostali puni neprodatog krompira, sada je suša uzela danak pa su manje količine uslovile i bolju cenu.

Vidan Grković iz sela Katići kod Ivanjice skoro pet decenija bavi se proizvodnjom krompira. Sa tri hektara obradivog zemljišta očekuje prinos od sedam, osam vagona. Veći deo ide za kvantašku pijacu u Beogradu a nešto krompira i na područje Banata.  Zadovoljan je cenom ali, kako kaže, u obzir treba uzeti i činjenicu da je sve ove godine poskupelo i da je ogroman problem bio naći radnike.

IL-rompir-Katici- Da li je ivanjički krompir dočekao svojih pet minuta (VIDEO)

Mikica Malović iz Prilika kod Ivanjice ima dve njive na kojima uzgaja crveni i beli krompir. U odnosu na prošli godinu prinosi će biti manji za blizu tri tome ali će dobra cena nadomestiti slabiji rod. Prvu količinu krompira već je isporučio, na veliko, za 45 dinara po kilogramu.

IL-krompir- Da li je ivanjički krompir dočekao svojih pet minuta (VIDEO)

Teške godine u kojima je krompir završavao na deponijama , kao najjeftinija hrana za stoku ili se pak otkupljivao za nekoliko dinara, proizvođači žele da zaborave.

Od krompira će ove godine biti solidna  zarada ako uvoz opet ne obori cenu domaćeg proizvoda.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *