Sećanja: ”Ivanjica centar sveta bez tona i slike”

Poslednji događaji vezani za problem TV signala koji dolazi sa repetitora Šutelj podsećaju na vremena kada je počeo da se emituje TV program u Ivanjici. Krajem 50-tih godina prošlog veka u ovoj varošici krenula je i prodaja televizora iako slike skoro da nije bilo. Kada je trebalo na kupljenom televizoru pogledati neki važan događaj ili utakmicu Ivanjičani su morali da se snalaze na razne načine. U to vreme, vispreni prodavac bele tehnike Mile Plavšić, izneo bi televizor ispred radnje a antenu bi zakačio na drvo, obično na Glječkom brdu ili Crvenoj Gori. Masa sveta bi se okupila oko televizora kako bi pogledala utakmicu ili neki drugi, važan događaj.

Vremenom se signal u Ivanjici malo pojačao ali je slika imala dosta snega. Ipak, tadašnja televizijska groznica bila je jača od tih problema pa se program gledao bez obzira što se slika tek slabo nazirala. U to vreme malo je domaćinstava imalo televizor. Kada se prikazivao neki film čitav komšiluk bi se okupio u jednom domaćinstvu pa je izgledalo kao da su u bioskopu.

Zbog malog broja televizora tadašnja uprava gradskog bioskopa, koji je među prvima nabavio televizor, organizovala bi u sali TV prenose utakmica. Naravno da su se za taj događaj naplaćivale i ulaznice. Kasnije su u zemlju stigli i prvi televizori u boji, ali su za Ivanjičane oni još uvek bili nedostupni. Međutim, meštani ove varošice želeli su da budu u korak sa svetom, pa su u prodavnicama kupovali namensku plastičnu foliju u boji, koju su lepili na TV ekrane da slika ne bi bila crno-bela.

IL-Ivanjica-stara-Nusicijada-1 Sećanja: ''Ivanjica centar sveta bez tona i slike''

Kada je 1970. godine počela izgradnja Satelitske stanice svi su se ponadali da će konačno dobiti čistu sliku. Novine su pisale da je izgradnjom Satelitske stanice Ivanjica postala centar sveta. Ali, na žalost Ivanjičana muke sa TV signalom su nastavljene a dodatno su nastali problem i u telefonskim vezama. Ako padne malo jača kiša telefoni zaneme a slika sa ekrana nestane. Satelitska stanica je postala svetska atrakcija, Jugoslavija je imala vezu sa celim svetom a Ivanjica je i dalje  kuburila sa TV signalom i telefonskom vezom. Sve to je iritiralo Ivanjičane pa je jedan varošanin na skupu građana ustao I cinično rekao: “Mi smo centar sveta bez tona i slike”.

Skorašnji problemimi u delovima Ivanjice gde ljudi nemaju sliku na televizorima , vratili su nas sedamdeset godina unazad.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *