Štab za vanredne situacije u Lučanima razmatrao Plan zaštite opštine i situaciju izazvanu korona virusom

Štab za vanredne situacije opštine Lučani održao je 109 sednicu na kojoj je najpre razmatran i usvojen izveštaj o trenutnoj epidemiološkoj situaciji,  usled širenja zarazne bolesti izazvane virusom COVID-19. Direktor Doma zdravlja, dr Danica Stefanović, istakla je da od početka pandemije je registrovano i lečeno  1835 Lučanaca. Trenutno je 112 zaraženih na teritoriji ove opštine. Primetno je da je jedan od glavnih uzroka stalnog priliva pozitivnih stalna nedisciplina u poštovanju preventivnih mera građana. Naime, nakon svake masovne sahrane usledi povećani broj pozitivnih na koronu. Do sada je 2690 međtana Lučana vakcinisano i revakcinisano dok je 1557 građana primilo prvu dozu i sledi njihova revakcinacija koja se isključivo mora obaviti u domovima zdravlja Lučani i Guča,  istakla je doktorka Stefanović.

Doktorka navodi da je od 21. aprila organizovana vakcinacija bez zakazivanja u domovima zdravlja u Lučanima i Guči kao i u seoskim ambulantama. Do kraja maja planirano je da broj vakcinisanih sugrađana sa obe doze bude preko 4000, kako bi se  dostigli uslovi usporenog zaražavanja sa lakšom kliničkom slikom. Dr Stefanović navela je kao primarno za usporavanja virusa, fizičku distancu, nošenje maske i izbegavanje svakog vida okupljanja, posebno za predstojeće praznike, Vaskrs i Prvi maj.

IL-Krizni-stab-Lucani Štab za vanredne situacije u Lučanima razmatrao Plan zaštite opštine i situaciju izazvanu korona virusom

Štab za vanredne situacije je na sednici doneo i Plan zaštite i spasavanja opštine Lučani koji je izradila kompanija Almaks iz Beograda a na osnovu Procene rizika od katastrofa opštine Lučani. Ovim planom zaštite definisane su sve snage zaštite, procedure za sprovođenje, subjekti koji se angažuju sa preciziranim stručno-operativnim timovima, pri mogućim katastofama. Planom su obuhvaćene i mere civilne zaštite: uzbunjivanje, evakuacija, sklanjanje, zbrinjavanje ugroženih i nastradalih, prva medicinska pomoć, asanacija terena, upotreba snaga i subjekata zaštite i spasavanja. Sledi upotpunjavanje Plana sa dodatnim podacima iz svake mesne zajednice o strukturi stanovnika po polu, starosti i zdravstvenom stanju. Plan zaštite i spasavanja biće dostavljen najpre, Opštinskom veću a onda i Skupštini opštine na razmatranje i usvajanje.

Na sednici Štaba razmatran je i izveštaj o preduzetim merama na vodotokovima drugog reda na teritoriji opštine, informacija o imenovanju poverenika civilne zaštite  po mesnim zajednicama, a doneta je i odluka odluka o nabavci opreme za članove štaba.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *