Kada i kako možete da se prijavite za 60 evra pomoći od države

Svi punoletni građani Srbije sa važećom ličnom kartom i prebivalištem u Srbiji od 28. aprila mogu da se prijave za pomoć od 60 evra posredstvom sajta Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs), a od 5. maja i preko kol centra pozivom na broj telefona koji će biti naknadno objavljen. Zainteresovani se za pomoć mogu prijaviti do 15. maja, do ponoći.

Kako građani mogu da se prijave?

Svi primaoci penzija i primaoci novčane socijalne pomoći će automatski biti prijavljeni za dobijanje novčane pomoći, tako da nije potrebno da se prijavljuju. Pod primaocima penzija smatraju se i korisnici privremene naknade – invalidi rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Ostali punoletni građani Republike Srbije, koji imaju aktivno prebivalište na teritoriji Republike Srbije i važeću ličnu kartu, mogu da se prijave putem portala Uprave za trezor, i to na sledeći način.

Elektronska prijava biće identična kao i prošle godine kada je država građanima davala po 100 evra pomoći.

Odlaskom na sajt Uprave za trezor (idp.trezor.gov.rs), od 5. maja, za prijavu će biti nephodno uneti četiri podatka. Sve što će biti potrebno da građani urade nakon ulaska na sajt je da kliknu na polje “Podnošenje prijave” i tamo unesu JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun.

Ukoliko građani nemaju već otvoren račun u nekoj banci, u padajućem meniju treba da kliknu na banku preko koje žele da im bude isplaćen novac i time se automatski prijavljuju za ovu pomoć. Na taj način će im biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Takođe, treba da označe polje kojim potvrđuju saglasnost za obradu ličnih podataka. Nakon što se prijave, mogu i da provere status svoje prijave izborom drugog polja.

Ukoliko imaju bilo kakvih problema, mogu ih prijaviti izborom treće opcije – Prijava problema.

Prijava za pomoć će biti moguća i telefonom, na broj koji će na vreme biti i zvanično objavljen. Prijava putem kontakt centra počinje 5. maja, a i kod ovog načina prijave građani će morati da ostave pomenute lične podatke i podatke o banci. Broj telefona biće objavljen uoči 5. maja.

Nakon podizanja novca, namenski račun će biti ugašen.

Kada kreće isplata?

Penzionerima, kojih ima više od 1,7 miliona, prvih 30 evra biće isplaćeno 6. maja, a drugi deo od 30 evra u novembru. Dodatnih 50 evra biće im isplaćeno u septebmbru.

Korisnici socijalne pomoći i oni koji su na izdržavanju zatvorskih kazni, dobiće prvih 30 evra 7. maja, a drugih 30 u novembru.

Isplata prvih 30 evra za ostale građane počeće 12. maja, i očekuje da će taj proces biti završen u roku od osam dana, do 20. maja. Drugih 30 evra oni će dobiti u novembru.

Nezaposleni koji su registrovani na birou, pomoć od 60 evra, po osnovu nezaposlenosti dobiće u junu, i za taj iznos nije potrebno da se prijave. Oni će 30 evra plus 30 dobiti kao i svi ostali građani u maju i u novembru.

IL-60-e-paket-pomoci Kada i kako možete da se prijavite za 60 evra pomoći od države

InfoLiga/Blic

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *