Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Pre dvadeset i pet godina bilo je vreme kada su polako, ali sigurno nestajali zvuci starih srpskih instrumenata. Ipak, zahvaljujući visprenosti dvojice gorštaka rođenih na obroncima planine Javor, muzika starih instrumenata ponovo se čuje Srbijom. Zahvaljujući sada već prepoznatljivoj manifestaciji- Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije, ponovo se čuju zvuci zaboravljenih instrumenata. Svirači dvojnica, gajdi, gusli, dipli, šargija, svirala i drugih zaboravljenih instrumenata dobili su svoju manifestaciju da pokažu umeće sviranja na tim instrumentima.

IL-Sabor-dvojničara-Javor-2020 Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Sve je počelo 1995. godine. Dvojica gorštaka Milovan Sokić iz sela Kušići i Milivoje Maričić iz sela Kovilja jednog jesenjeg dana došli su u Dom kulture sa  izuzetnom idejom. Njih dvojica, inače u to vreme jedni od retkih svirača dvojnica, predložili su da se u selu Kušićima organizuje takmičenje dvojničara. Uredništvo Doma kulture sagledalo je mogućnost da ova ideja donese nešto novo na polju kulture i sa oduševljenjem su prihvatili ovu ideju.

IL-Sabor-Dvojničara-Javor-2020-naslovna- Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Prvo ,tada nazvano  Takmičenje dvojničara, održano je novembra meseca 1995. godine u sali Osnovne škole u Kušićima.U zvaničnoj konkurenciji bilo je osam dvojničara.Ova pripredba bila je izuzetno posećena i školska sala bila je ispunjena do poslednjeg mesta.Takmičari su imali zadatak da odsviraju jednu pesmu i jedno kolo.U jakoj konkurenciji prvi pobednik ovog takmičenja bio je Milivoje Maričić iz sela Kovilja.

IL-SABOR-DVOJNICARA-WEB-9 Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Vest o ovoj manifestaciji pročula se nadaleko pa je jednoga dana u Ivanjicu stigla delegacija Kulturno-prosvetne zajednice iz Kruševca. Organizovan je sastanak na kome su pored gostiju iz Kruševca prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, Doma kulture i Mesne zajednice Kušići. Predsednik KPZ Kruševca (pamtimo samo njegov nadimak Hari) predložio je da se u ovu manifestaciju uključe i ostali stari instrumenti. Ovaj gospodin je takođe predložio da manifestacija dobije naziv Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije.

IL-sabor-dvojnicara-DK Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Kada se pročulo za ovu manifestaciju svake godine dolazili su svirači iz raznih krajeva Srbije, ali i iz Republike Srpske i Crne Gore. Dugo je Sabor održavan u Kušićima da bi se poslednjih nekoliko godina preselio na planinu Javor.Prekrasna panorama lepe planine upotpunila je ambijent kao stvoren za ovaj vid manifestacije. Prema propozicijama takmičenja posebno su nastupali svirači dvojnica, a posebno svirači starih instrumenata. Stručni žiri je proglašavao tri najbolja svirača u obe konkurencije. Ova manifestacija imala je propratni program u kome su učestvovali folklori i pevači starih izvornih  pesama.

IL-sabor-dvojnicara-i-str-5 Kako je nastala jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Srbije

Odredbom manifestacije uvedeno je da svirač dvojnica koji pobedi tri puta dobija povelju majstora dvojnica. Za ovih 25 godina to je uspelo trojici dvojničara. Prvi majstor dvojnica postao je Rade Novaković iz Kraljeva. Posle njega ta titula pripala je Acu Markoviću iz Sirogojna, a treći dobitnik ovog velikog priznanja bio je Milivoje Maričić.

Ono što posebno raduje jeste podatak da se poslednjih godina pojavljuje sve više mladih svirača starih instrumenata.To je garancija da će ova manifestacija još dugo trajati.Treba istaći i činjenicu da je Javorski sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije od strane Privredne komore Srbije uvršten među deset najznačajnijih kultunih događaja.

Svoj srebrni jubilej Sabor je obeležio manifestacijom i pored vremena kada je COVID 19 harao svetom. Zato veliko hvala,sada pokojnim,tvorcima ove manifestacije Milovanu Sokiću i Milivoju Maričiću čija je ideja postala kulturni trend Srbije.

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *