Voćari: Osiguravajuće kuće priznaju štetu od mraza tek od 4. aprila

Proizvođači voća sa juga Srbije traže hitan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede i osiguravajućim kućama zbog tog što polise osiguranja za mraz više ne važe od 1. marta, već od 4. aprila, rekao je danas predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina, Dobrivoje Radović.

On je rekao da u trenutku kada je država podigla procenat subvencija za osiguranje voća od vremenskih nepogoda u rizičnim područjima na oko 70 odsto, pojedine osiguravajuće kuće su pomerile datum važenja polise za štetu od mraza.

-Država traži od proizvođača voća da ga osiguraju od nepogoda i opredelila je subvencije za premiju osiguranja kako bi stimulisala proizvodjače da ga osiguraju, a osiguravajuće kuće sada pomeraju rok važenja polisa za mraz, rekao je Radović.

Dodao je da je u nekoliko poslednjih godina nevreme pravilo ogromne štete u centralnoj i južnoj Srbiji, a da su procenitelji izlazili na teren da utvrde štetu tek posle deset-petnaest dana.

IL-Maline-u-novembru-1 Voćari: Osiguravajuće kuće  priznaju štetu od mraza tek od 4. aprila

Posle toliko vremena, kako je rekao, biljka počinje da se oporavlja, pa osiguravači obračunavaju manju štetu, što odvraća proizvodjače da osiguravaju proizvodnju.

I pre nekoliko dana je, kako je rekao temperatura bila sedam dana u dubokom minusu od 15 stepeni i mladi malinjaci su oštećeni.

Radović je rekao da poljoprivrednici „teško dobijaju pomoć države, a i kada je dobiju kao za premiju osiguranja ne može da im donese dobro za razliku od drugih koji dobijaju minimalce i poluminimalce“.

Podpredsednik Udruženja voćara i vinograda iz Ražnja Zoran Stojanović rekao je da je osiguranje poskupelo, a da su mu u jednoj od osiguravajućih kuća rekli da su pomerili rok važenja polise za april jer su „promenili smernice“.

On je rekao da je osiguranje poskupelo oko 20 odsto i da ga ne bi iznenadilo da osiguranje od mraza „pomere za jun ili jul“.

-Osiguravajuće kuće traže da potpišemo ugovor o osiguranju voća do kraja februara, a da ono za mraz važi od 4. aprila, a uz to postoji još jedna klauzula u ugovoru koju je bez lupe teško pročitati, a to je da se šteta od mraza računa tek kada voće procveta, rekao je Stojanović.

IL-maline Voćari: Osiguravajuće kuće  priznaju štetu od mraza tek od 4. aprila

Osiguravajuće kuće, prema njegovim rečima, obračunavaju štetu od mraza ne nakon mraza, već kada voćka procveta i opadne više od pola cvetova.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *