Pomoć države od marta: Prvo uplata za radnike nakon čega slede građani i penzioneri

Novi paket ekonomskih mera vredan je 2,5 milijardi evra, a prve pare na računu, već u martu, dobiće preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća. Oni će novac dobijati i u aprilu i u maju, a od maja kreće i novčana pomoć za građane.

Svaki preduzetnik i radnik zaposlen u mikro, malim i srednjim preduzećima primiće ukupno po 48.000 dinara. Država će im za svakog radnika isplatiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade koja danas iznosi oko 32.000 dinara mesečno.

Dakle, već u martu privrednici će dobiti po 16.000 (oko 135 evra) dinara za svakog zaposlenog, a isti slučaj biće i u aprilu i maju, kada će dobiti još ukupno 32.000 dinara (oko 270 evra).

Kada je reč o velikim preduzećima, još ne postoji odluka o tome hoće li i njih država pomagati. Rade se analize, a dosadašnje su pokazale da je kod velikih preduzeća 25 njih imalo pad veći od 70 odsto, dok je kod malih preduzeća više od 10.000 zabeležilo takav pad.

“Jedina nedoumica je za velika preduzeća, radimo na analizama, koliko ima preduzeća i da li i njih da uključimo u 50 odsto minimalne zarade. Da vidimo koliko su bili ugroženi, koliko imaju pad performansi, koliko zaposlenih imaju i da donesemo ispravnu odluku ima li smisla i na koji način njima pomoći”, rekao je ministar Siniša Mali.

IL-plate-novac-ivanjica Pomoć države od marta: Prvo uplata za radnike nakon čega slede građani i penzioneri

Kao i kod prethodnog paketa mera, pravo na minimalac imaće prijavljeni radnici.

Najavljena je i takozvana sektorska podrška, za delatnosti koje su najpogođenije pandemijom koronavirusa, pa će tako prevoznici dobiti 600 evra po autobusu u narednih šest meseci. To je podrška za sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica, koji su najugroženiji i cilj je da se oni sačuvaju.

Građanima po 60 evra, penzionerima 110

Podršku u vidu direktne novčane pomoći dobiće i svi punoletni građani Srbije. Već u drugoj polovini aprila moći će putem kol centra i sajta trezora Srbije da se prijave za pomoć države od dva puta po 30 evra.

Sa prijavljivanjem će se krenuti u aprilu, a način će biti isti kao i prošle godine.

Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati.

 

You may also like...

1 Response

  1. Ja jos nisam primio platu dokle da cekam vise nista ne razumem?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *