Zaboravljene česme na području Ivanjice za koje su vezane mnoge legende

Od svog osnivanja Ivanjica nikada nije oskudevala u česmama sa izvorskom vodom. Posle Drugog svetskog rata na desetine se nalazilo uz obalu Moravice, a Ivanjičani su se uglavnom tada  snabdevali čistom izvorskom vodom sa česama.

Na ulazu u ovu varoš bila je Ciganska česma koje nažalost više nema. Kod ‘’visaćeg mosta’’ nalazile su dve, na levoj i desnoj obali reke Moravice. Rekonstrukcijom mosta jedna od njih je zatrpana. Dalje, u gornjem toku Moravice ređale su se česme:  Sofijina voda, Vrelo, Kapavac, Zefina voda, česma u Šljivaku. Sa desne strane Moravice, na ulazu u ulicu Dragice Parezanović je česma koju je otac poznatog popa Sveta Popovića pokonio narodu. To je jedna od uređenijih česama u gradu. Treba pomenuti i Purića česmu sa koje se čitavo naselje godinama snabdevalo vodom. Nažalost, ona je potpuno zarasla u korov i ako nosi spomen ploču slavnog junaka Purića. Gotovo sve česme na području Ivanjice su zaboravljene, većina je u veoma lošem stanju, neke su i presušile. Nakon mnogo godina u punoj uoptrebi opet su bile letos  kada je čitava varoš ostala bez vode.

IL-Cesma-Zefina-voda Zaboravljene česme na području Ivanjice za koje su vezane mnoge legende

Svaka od pomenutih česama ima svoju priču. Ipak posebna legenda vezana je za  Kapavac i Zefinu česma. Tu na Kapavcu bilo je i izidano korito gde su žene prale veš a vodom se snabdevala čitava Gornja mala. Nažalost danas je Kapavac presušio ali ostaju sećanja na bezbroj dogodovština pokraj ove česme. Posebno je zanimljiva priča o Zefini vodi. Nalazi se pored same hidrocentrale  i za nju su vezane dve legende. Prva se odnosi na to kako je dobila ime. Naime, izvesna devojka po imenu Zefa tu je danima čekala da joj se momak vrati iz rata, zaspala je čekajući i više se nije probudila. Meštani su po njoj nazvali česmu.

Druga priča vezana za ovu česmu je veselija. Naime, godinama se tvrdilo da svako ko poseti Ivanjicu i pije vodu sa  Zefine česme ostaje da živi u ovom gradu. Ovu legendu posebno su koristili momci iz Ivanjice dovodeći devojke sa strane da se napiju ‘’čarobne vode’’. Ima slučajeva da su nakon toga sklopljeni i neki brakovi.

Možda bi ovim spomenicima prirode trebalo posvetiti više pažnje jer su, što se letos i pokazalo, veoma važne za stanovnike Ivanjice.

autor: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *