Uredba Vlade RS o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID19

Vlada Republike Srbije usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije izazvane bolešću COVID–19, čija primena počinje od utorka, 24. novembra 2020. godine.

Nove protivepidemijske mere su:

– Skraćenje radnog vremena do 18 časova : ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, barovi, klubovi i sl.), trgovinskim centrima, pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture, priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

– Radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata se ne menja i za njih ostaje ograničenje da ne rade od 21 do 05 časova.

 – Ograničenje radnog vremena se ne odnosi na: apoteke, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljske i druge objekte koji vrše dostavu hrane.

Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

– Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od 5 (pet) osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi).

– Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

– Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

– Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Navedene mere su oročene na period od 10 dana i biće iznova razmotrene u skladu u sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Vlada koristi i ovu priliku da još jednom zamoli i najsnažnije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima.

Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana.

Izvor sajt Vlade RS

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *