U Lučanima 112 lica zaraženo virusom COVID 19- kod deset lica teža klinička slika

Štab za vanredne situacije zajedno sa Domom zdravlja u Lučanima apeluje na građane opštine Lučani da je krajnje vreme da počnu sa        poštovanjem propisanih mera  zaštite od kovid virusa jer se u Lučanima beleži  alarmantan broj obolelih sa izraženom kliničkom slikom respiratornih simptoma. Zato je neophodno sve kontakte staviti u izolaciju i da se smanji kretanje potencionalno inficiranih osoba, zaključuje Štab za vanredne situacije.

Štab je na današnjoj sednici doneo i sledeće zaključke:

  • U skladu sa Odlukom Vlade Republike Srbije od utorka 24.11.2020. do 3.12.2020. godine radno vreme ugostiteljskih objekata – restorana, kafića, barova, klubova, kao i trgovniskih centara, pozorišta, bioskopa, i drugih ustanova kulture, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću ograničava se oni mogu raditi u peridu od 5.00 do 18.00 časova.
  • Radno vreme prodavnica i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, apoteka, benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata koji vrše dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi u periodu od 21 čas do 5.00 časova narednog dana.
  • Obavezuju se javna preduzeća „Dragačevo putevi“ Guča i „Komunalac“ Lučani da preduzmu pojačane epidemijske mere i pojačano vrše dezinfekciju javnih površina i ustanova.
  • Obavezuje se Opštinska uprava da obezbedi intenzivan rad inspekcijskih službi koje će vršiti pojačanu kotrolu sprovođenja donetih mera od strane Vlade Republike Srbije.
  • Opštinski štab podseća na odgovornost poslodavaca da se pridržavaju svih propisan mera vezanih za dezinfekciju objekata i nošenje zaštitnih maski, kao i da prate zdravstveno stanje zaposlenih i da blagovremeno reaguju u slučaju pojave simptoma ili sumljivih kontakata, preduzmu se sve mere koje su propisane, kao i da u skladu sa mogućnostima i organizacijom rada organiziju rad od kuće svojih zaposlenih.
  • Preporučuje se roditeljima koji imaju mogućnosti i upućeni su na rad od kuće ili je jedan od roditelja nezaposlen da decu ne šalju u Predškolsku ustanovu „Naša radost“ Lučani.
  • IL-Krizni-stab-Lucani U Lučanima 112 lica zaraženo virusom COVID 19- kod deset lica teža klinička slika

Predsednik opštine i komandant Štaba, Miliovoje Dolović, navodi da je u našoj opštini na današnji dan trenutno registrovano 112 lica zaražena virusom. Deset je sa težom kliničkom slikom i smešteno je u bolnicu, dok su ostali sa izraženim simptomima koje leče u kućnim samoizolacionim uslovima. Trinaest lica je izlečeno.

-Jasno je da je primetan skok broja novozaraženih, koji je  znatno veći nego na vrhuncu pandemije u prvom talasu. Zato, u ime lokalnih i zdravstvenih organizacija i institucija, apelujem na sve naše sugrađane da prestanu sa okupljanjima po bilo kom osnovu, zatim obavezno nose maske u prodavnicama, tržnim centrima, kafićima, drže fizičku distancu, jer samo tako pomažu i sebi , društvu i posebno zdravstvenom sistemu da ne budu blokirani i da mogu da pomognu građanima koji obole od Covid 19 na kvalitetan način, kaže Dolović.

-Treba shvatiti da ovo vreme neće proći ni za dan ni za dva, već može da se desi da traje i duže vreme. Zato, moramo rasporediti snage, biti jako odgovorni i smanjiti socijalne kontakte na najnižu moguću meru, uz obavezno korišćenje zaštitne opreme i posebno uz poštovanje mera koje je propisao Republički krizni štab. Sve napred navedeno moramo svrstati u deo svakodnevne zdravstvene kulture, dok nas ova pošast ne napusti, istakao je predsednik  Dolović.

You may also like...

1 Response

  1. Ja kaže:

    Nije mi samo jasno šta li čekaju ovde u Ivanjici?Škole još uvek rade. Izgleda da čekaju da nam se i prosvetni radnici razbole pa onda ni online nastava neće funkcionisati.Sramota!!!! Deca možda imaju blažu kliničku sliku ali “ prenose” virus svojim nastavnicima . Bolnice su pune. Da li se iko zapita kako je zdravstvenim radnicima? Šta ako se i oni razbole? Ko će nas leciti? Da li je nastava od 2 sata i 15 minuta vredna rizika ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *