Odlikovanje Ivanjičaninu zbog ogromnih zasluga u borbi protiv korone

Naš kraj ima razloga da se ponosi mnogim svojim herojima, ratnim i mirnodopskim. Upravo ove godine, povodom Dana primirja predsednik države je odlikovao najzaslužnije borce protiv velike pošasti – pandemije zvane korona. Jedan od odlikovanih je Ivanjičanin, profesor doktor Ivan Palibrk. Uz čestitke na odlikovanju red je da se prisetimo njegove impresivne biografije.

IL-Ivan-Palibrk-doktor Odlikovanje Ivanjičaninu zbog ogromnih zasluga u borbi protiv korone

IVAN PALIBRK je lekar, anesteziolog, doktor nauka i univerzitetski profesor, trenutno je zamenik direktora Centra za anesteziologiju i reanimatologiju Kliničkog centra Srbije. Na ovom mestu je od 2017. godine. Rođen je u Ivanjici 8. decembra 1964.godine, roditelji su mu Ljubica i Golub, istaknuti ivanjički prosvetni radnici. Osnovnu školu završio je u rodnom mestu (1979) kao „vukovac“, srednju školu takođe u Ivanjici (1983), a Medicinski fakultet u Beogradu (1990). Specijalizirao je anesteziologiju sa reanimatologijom (1996). Na matičnom fakultetu je magistrirao 2001. godine na temu: Baza podataka za praćenje interpleuralne analgezije u torakoabdominalnoj hirurgiji) i doktorirao 2012.godine odbranivši disertaciju Prediktivna vrednost lidokainskog testa u planiranju hirurškog lečenja oboljenja jetre. Stalno zaposlenje dobio je 1993.godine na Prvoj hirurškoj klinici – Klinici za digestivnu hirurgiju. Bio je šef Jedinice intenzivnog lečenja na Prvoj hirurškoj klinici (2002-2012), a sada je načelnik Odeljenja anestezije i reanimacije pri Klinici za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška klinika Kliničkog centra Srbije u Beogradu. Univerzitetsku karijeru započeo je kao asistent na Katedri hirurgije sa anesteziologijom Medicinskog fakulteta u Beogradu (2006–2012), potom bio docent od 2013. godine, a sada je vanredni profesor na istoj katedri od 2019. godine. Na stručnim usavršavanjima boravio je u Hamburgu, Londonu, Gracu, Brnu. Objavio je veći broj stručnih i naučnih radova. Koautor je knjiga: Anesteziološki aspekti endokrinih i metaboličkih poremećaja (2009), Dijabetes i trudnoća (2012), Inicijalni tretman urgentnih stanja u medicini (2013), Anestezija u urologiji (2013), Praktikum iz hirurgije sa anesteziologijom (2014), Hirurgija za studente medicine (2015), Hirurško lečenje gojaznosti: od barijatrijske do metaboličke hirurgije (2016), Bazična i klinička transfuziologija (2020). Sa suprugom–koleginicom Vesnom Pantić (specijalistom higijene) dobio je dva sina: Aleksu i Petra. Za njegov doprinos ostvaren u borbi protiv korone, četo provodeći po ceo dan u skafanderu, odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge. Na ovaj način, Ivan se pridružuje plejadi velikih ivanjičkih lekara, kao što su Božo i Draga Spasović, Aleksandap Nikolić, Milan Ćurčić, Časlav Đoković, Predrag Dovijanić, Milija Kalušević, Vesna Ćurčić Mioljević i drugi.

Autor teksta: Svetislav Lj. Marković

Foto: tvin

You may also like...

1 Response

  1. Lola kaže:

    Predivan čovek koji svima izlazi u susret.Bilo bi lepo da dobije i Junsku nagradu od naše opštine.To bi bila samo mala zahvalnost za sva njegova velika dela koja čini za nas.Sve čestitke dr Ivanu i njegovom ocu, profesoru Golubu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *