Internet poslao u zaborav na desetine dečijih igara

Razvoj tehnologije koliko je dobar za određene stvari toliko je zanemario prave dečije radosti. Danas, upravo zbog pomenute tehnologije, deca se druže putem mobilnih telefona i kompjutera zaboravljajući dečije igre i druženja. Kad se nađu u društvu skoro da i ne razgovaraju već svi drže u rukama telefone i zure u ekran. Nema one lepe dečije graje kada su se kroz igru radovala pobedama i tugovala zbog poraza u igri.IL-Zaboravljene-decije-igre- Internet poslao u zaborav na desetine dečijih igara

Ne tako davno bilo je na desetine tradicionalnih dečijih igara koje su prenošene iz generacije u generaciju. Oni nešto stariji pamte lepu igru „klisa i maške“, a jedna od popularnijih igara bila je i „kupe i orasa“. Ako je nedostajalo oraha deca su u parku skupljala kestenje i sa istim se igrali kupe. Devojčice su najradije igrale školice i skoro pred svakom kućom bile su iscrtane kockice za ovu igru.Takođe, rado su preskakale lozu ili kanap i sve to uz graju i smeh. Dečaci su skupljali sličice sportista i sa njima igrali „kesanje“ ili „par nepar“.Kada bi se toga zasitili prelazili su na igru klikera. Popularna je bila i igra između dve ili četiri vatre, a maštoviti dečaci izmišljali su i igre sa dugmićima kada su se puljke bacale na nacrtanu liniju.

Jedne od najinteresantnijijih igara su bile  „neka bije,neka bije“, „jelečkinje barjačinke“ i „care,care govedare“, koje su bile zajedničke i za devojčice i za dečake.Dečaci su takođe voleli igru „krpuća“, kada su sa  dečijim pištoljima i puškama glumili kauboje i indijance.Sa druge strane devojčice bi često iznosile svoje lutke u šetnju.U večernjim satima najomiljenija igra bila je „jurke žmurke“.

Kada dođe zima i sneg pokrije Ivanjicu, sva deca selila su se na Javorac. Sanke, bobovi, čelci jurili su Javorskom ulicom.Dovitljivi dečaci su predveče posipali ulicu vodom kako bi se što bolje podloga zaledila, da bi potom nastao pravi vratolom.Dok su se deca sankala sa strane na trotoarima publika je gledala te brze vožnje.

Nije samo sankanje bila dečija zimska radost.Pravila su deca bunkere od snega, punila ih i grudvama se borila sa suprotnom stranom.U tim zimskim danima nije bilo dvorišta gde nije bio napravljen Sneško Belić.

Pored ovih igara, bilo je još na desetine koje su deca sama kreirala, a iako su bile lepe, danas su gotovo zaboravljene.

Autor teksta : Raško Nešovanović

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *