Akontna cena maline 170, kupine 100 dinara

Nakon sastanka Asocijacije malinara Srbije sa ministrom poljoprivrede, Branislavom Nedimovićem i njegovim pomoćnicima, dogovoreno je da se odmah oformi tim za kontrolu tržišta koji će pratiti uvoz i izvoz maline i sprečiti monopol.

IL-prevara-malinara-300x166 Akontna cena maline 170, kupine 100 dinara

Nakon što je konstatovano da je rod  ’’crvenog zlata’’  ove godine prepolovljen, razgovaralo se i o akontnoj ceni koja ne može biti ispod 170 dinara  (1,45 evra) za kilogram, dok kupina mora biti akontno plaćena 100 dinara.

-Do ove računice došli smo na osnovu detaljnog istraživanja cene koštanja, koja je oko 140 dinara, plus pdv, znači da i proizvođač i otkupljivač imaju minimalnu zaradu. Ponavljam, reč je o akontnoj ceni koja svakako mora ići gore, jer maline nema i to će usloviti cenu otkupa. U prilog proizvođačima ide i činjenica da malina koja je odolela vremenskim nepogodama ima odličan kvalitet.-rekao je Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

On je dodao da je na sastanku u Vladi dogovoreno da odmah nakon uređenja tržišta malina mora biti označena etiketom porekla, pa će na ovom voću stajati ’’100% proizvedeno u Srbiji’’.

-Moramo zaštiti našu malinu jer su 2017. godine otkupljivači prikazali da je ostalo preko 100 tona ’’crvenog zlata’’ koje nije izvezeno, a ustvari to nije bila naša već malina uvezena iz Bosne. –dodao je Radović.

Iz Asocijacije malinara Srbije apeluju na proizvođače da budu obazrivi pri dogovoru sa otkupljivačima jer  će ove godine tržište diktirati mnogo više cene od trenutno ponuđenih.

 

You may also like...

5 Responses

 1. iskreno kaže:

  Dobrivoje i ekipa se ucutali kako je berba zavrsena. Svake godine ista prica.
  P.S. Tesko onom ko se na tudjoj muci bogati!!!

 2. Jovan kaže:

  Kod nas svuge 150 placaju i to 1 klasa da bude

 3. Lela kaže:

  Koga lazete iz godine u godinu,ko koga ovde krade,jadna li si drzavo sa ovim rukovodstvom

 4. major kaže:

  Sve ispod 200 din. akontne cene je gubitak

 5. ana kaže:

  Gde je ta cena od 170 dinara? Da kim si dobrivoje dogivarao cenu? Pogledaj cenu na terenu u Ivanjici, svake godine nas lazes dok ne oberemo malinu… posle berbe se ucutis pa nizi strajkujes niti pregovaras… posle berbe ti je lepo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *