Ivanjički parlament usvojio izveštaje o poslovanju javnih preduzeća

Održana je devetnaesta sednica lokalnog parlamenta na kojoj je akcenat stavljen na izveštaje o poslovanju javnih preduzeća za prethodnu godinu, kao i planove rada za 2019. godinu.

Ispred Javnog komunalnog preduzeća „Duboko“ izvestilac Nedeljko Milosavljević  naveo je da je od ukupno primljene količine otpada, sa teritorije ivanjičke opštine ostvareno 5,703 tone, indeks povećanja u odnosu na prethodnu godinu je 4,12%, što je trend koji prati ovu opštinu poslednjih par godina. Novina u ivanjičkoj opštini je to što je počelo primarno selektovanje.

 

Što se tiče Turističke organizacije opštine Ivanjica prihvaćeno je da se Statut ove ustanove uskladi sa Novim zakonom vezanim za turizam, koji važi od 22.marta ove godine. Prema rečima direktora TO „Ivanjica“ Radomira Lišanina promene su uglavnom vezane za delatnosti turističke organizacije, uslova i obaveza direktora, ali i upravnog odbora.

IL-skupština Ivanjički parlament usvojio izveštaje o poslovanju javnih preduzeća

Lišanin je tokom svog izlaganja istakao da je broj turista u Ivanjici ove godine bio znatno veći, i da su sa te strane zadovoljni. Ipak, odbornik SPS-a Dragovan Milinković imao je brojne primedbe prevashodno vezane za ozbiljna sredstva kojima raspolažu, a koja nisu uvek opravdana. Milinkovićev stav je da sve javne ustanove moraju opravdati svoja sredstva prema skupštini i budžeti, odnosno da se moraju znati njihovi efekti i način na koji se oni vraćaju u opštinu.

On je napomenuo da Ivanjica ima puno potencijala, na prvom mestu planinu Goliju, i da bi TO trebalo mnogo efikasnije da je iskoristi u promociji grada.

Želimir Milinković, odbornik SNS-a istakao je da ono na čemu treba raditi u budućnosti jeste zdravstveni turizam.

Ispred Turističke regije Zapadne Srbije izveštaj o radu i program za narednu godinu izneo je direktor Miroslav Rađen.Kao jedan od glavnih projekata istaknuta je realizacija „Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor u regiji Zapadna Srbija“ koji je ovoj TO odobren od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Dom kulture „Ivanjica“  ove godine održao je, u skladu sa primarnim ciljem, što je negovanje tradicije, više sabora, mnoge predstave, izložbe, par koncerata, ali i objavio 9 knjiga, istakao je direktor ove ustanove Milan Krunić.

Dragovan Milinković, odbornik SPS-a imao je sugestiju upućenu direktoru Doma kulture, istakavši da je zgrada ove ustanove jako velika i da bi trebalo da razmisli o korišćenju tog prostora za izdavanje, kako bi imali dodatne prihode.

Iz bibliteke „Svetislav Vulović“, Emilija Peruničić  je istakla da je povećanje broja korisnika i pruženih usluga trajan bibliotečki zadatak, kao i da završno sa 2018. godinom biblioteka broji 1903 člana.

U izveštaju Centra za socijalni rad navodi se da je bilo 154 intervencije na terenu,a s obzirom na sve veći broj žrtava porodičnog nasilja, ideja je da se u Ivanjici otvori prihvatilište koje će ovim osobama pružiti neophodnu pomoć. Odbornik Milinković je rekao da je bitno pre toga izraditi socijalnu kartu opštine Ivanjica, kako bi se tačno utvrdilo na koji način može da se pomogne ljudima.

Razmatranje izveštaja o radu podnela je i Opštinska uprava i to: odeljenja za privredu i društvene delatnosti, odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, odeljenje za opštu upravu i zajedničke poslove, odeljenje za inspekcijske poslove, odeljenje za finansije, odeljenje za lokalnu poresku administraciju, odeljenje za imovinsko pravne i stambene poslove, odeljenje za LER, investicije i građevinske poslove, kao i štab za vanredne situacije.

Komisija za kadrovska, administrativna i mandatna pitanja dala je predlog za dobitnike junskih nagrada, koji su odbornici jednoglasno prihvatili: Dušici Savić, profesorki razredne nastave, Milinku Đokiću, nastavnici srpskog jezika i književnosti Biljani Ajdačić, Radisavu Racu Milutinoviću, Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima, generalštabu Vojske Srbije.

Takođe, na ovoj sednici je dodeljen mandat članu SNS-a  Živku Samardžiću na mesto odbornika, koji je došao na mesto Vladimira Radonjića.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *