Malinarima otpisana dugovanja za đubrivo, stručni timovi uskoro na terenu

Vlada RS usvojila je tri od šest zahteva koje su predstavnici malinara izneli na nedavno održanom sastanku sa nadležnim ministarstvima i institucijama, potvrdio je za portal InfoLIGA  predsednik Asocijacije  ‘’Malinari  Srbije’’,  Dobrivoje Radović.

IL-dobrivoje-radovic-asocijacija-malinari-srbije Malinarima otpisana dugovanja za đubrivo, stručni timovi uskoro na terenu

Prihvaćena je proizvođačka cena kilograma maline od 139,3 dinara, formirani su stručni timovi koji će obići malinjake i ustanoviti u kakvom su stanju i zbog čega se stabljike ovog voća sve češće suše i propadaju. Otpisana su i dugovanja za mineralno đubrivo u vrednosti od 90 miliona dinara.

Veoma je značajno to što su, proizvođačima koji nisu bili u mogućnosti da otplate mineralno đubrivo zbog posledica izazvanih elementarnim nepogodama, otpisana dugovanja. Zbog istih oni  nisu do sada bili u mogućnosti da koriste bilo koji vid podsticaja predviđenih za poljoprivrednike. Da bismo ispoštovali i proizvođače koji su platili djubrivo u roku, 2012/2013 godina, uputili smo zahtev Vladi o povraćaju novca.  Takođe, formirano je 10 timova  u kojima su stručnjaci  iz oblasti poljoprivrede i zaštite voća. Oni će obići malinjake u čitavoj zemlji i utvrditi zašto nam se malina suši. U ponedeljak je tehnički sastanak gde ćemo dogovoriti sve detalje. –rekao je predsednik Asocijacije ‘’Malinari Srbije’’,  Dobrivoje Radović.

On je istakao da očekuje u veoma kratkom roku  Vlada uzme u razmatranje i preostala tri zahteva, povraćaj pdv na adresu proizvođača, reonizacija i zaštita porekla srpske maline.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *