EKSKLUZIVNO – Otkrivamo unutrašnjost Hadži Prodanove pećine (VIDEO)

IL-rascanska-pecina-hadzi-prodanova-pecina-1 EKSKLUZIVNO – Otkrivamo unutrašnjost Hadži Prodanove pećine (VIDEO)

Hadži Prodanova pećina, koja se nalazi sedam kilometara od Ivanjice, u selu  Raščići, uskoro će konačno primiti prve posetioce, koji će biti u prilici da uživaju u pećinskim ukrasima stvaranim hiljadu godina. Nažalost u prethodnom periodu veliki broj ukrasa je uništen i pokraden pa je ovo bio poslednji trenutak da se pećina zaštiti.

Ministarstvo Tuirizma, telekomunikacija i trgovine republike Srbije je za svrhu uređenja ovog važnog lokaliteta izdvojilo 8 miliona dinara, dok je opština Ivanjica za tu namenu izdvojila  4.526.596,00 dinara.

Izvođači radova su firme Građevinar doo iz Ivanjice i Elkoms doo iz Beograda.

Hadži Prodanova pećina nalazi se u dolini Rašćanske reke, zbog čega je poznata i pod nazivom „Rašćanska pećina”, a nalazi se na nadmorskoj visini od 600 metara.  Ime je dobila po Karađorđevom vojvodi Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je u pećinu sklanjao zbegove za vreme Prvog srpskog ustanka.

„Rašćanska pećina”  svrstava se u malobrojna višeslojna paleolitska nalazišta na centralnom Balkanu i pruža veliki potencijal za buduća istraživanja. Ova pećina predstavlja kombinaciju važnog turističkog, speleološkog i arheološkog objekta, a stanište je i znatne populacije slepih miševa.

Prema nepotvrđenoj legendi izlaz iz nje nalazi se u dragačevskom selu Kotraža.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *