Rasprava o Medijskoj strategiji: najviše primedbi na Savet za štampu, da li trebaju regionalni javni servisi

IL-ummr Rasprava o Medijskoj strategiji: najviše primedbi na Savet za štampu, da li trebaju regionalni javni servisi

U Skupštini grada Niša juče je održan drugi okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji, koju sprovodi Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, navodi se na sajtu Vlade RS.

Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja, istakao je na ovom skupu da je očekivani rok za usvajanje nove medijske strategije druga polovina aprila.

On je preneo da će javna rasprava o tom dokumentu trajati do 1. marta, posle čega će biti formirana interresorna radna grupa koja će uraditi izveštaj o javnoj raspravi i o tome šta je od predloga i sugestija prihvaćeno, a šta odbačeno.

Posle toga dolazi do uobličavanja samog dokumenta i slanja resornim ministarstvima koja će dati svoje primedbe. Strategija će potom biti upućena Vladi na usvajanje pošto ne postoji obaveza da je usvaja Skupština Srbije, izjavio je Stojanović koji je predsednik Radne grupe za izradu medijske strategije.

Prema njegovim rečima, nova medijska strategija se razlikuje od prethodnog strateškog dokumenta pre svega u prvom i petom cilju.

Prvi cilj se odnosi na položaj novinara i njihovu zaštitu, a poslednji cilj u dokumentu je usmeren na medijsku pismenost i digitalne kompetencije. To je nešto što je u prethodnom strateškom dokumentu bilo samo u naznakama, podvukao je Stojanović.

On je dodao da se kod ostala tri cilja medijske strategije uglavnom radi na poboljšanju zakonskih odredbi koje su ranije ostale nedefinisane i kod kojih su u praksi uočeni propusti.

PROUNS: Neprihvatljivo nametanje jedne  samoregulacije

Predsednik Profesionalnih udruženja novinara Srbije Zoran Veličković smatra da je ne prihvatljivo da se savet za štampu nameće kao jedno samoregulatorno telo nazvaviši to diskriminacijom.

  • “Apsolutno podržavamo dalje jačanje samoregulatornih tela ali nikako nismo saglasni da to bude samo savet za štampu. Odluke komisije za žalbu  saveta za štampu mogu da se odnose na medije koji priznaju nadležnost tog samoregulatornog tela, kroz svoje odluke komisije za žalbe da naše medije okarakterišu kao medije koji krše kodeks ponašanja da ih eliminišu iz projekta sufinansiranja”, rekao je Veličković.

Predsednica Društva novinara Niša Danijela Ivanković rekla je da to udruženje ima nekoliko primedbi na sadržinu Nacrta medijske strategije, a pre svega je protiv toga da taj dokument omogući da mediji civilnog sektora budu u povlašćenom položaju.

  • Takođe smo protiv toga da postoji samo jedno samoregulatorno telo, posebno za elektronske medije. Ne slažemo se i sa tim da se ne vide donatori medija civilnog sektora. Smatramo da transparentnost mora da važi za sve, naglasila je Ivanković.

Predstavnik Udruženja radio stanica Srbije (RAB) Nikola Panić rekao je da predstavnici RAB-a smatraju da država ne treba ponovo da ulazi u medije i da nova medijska strategija ne treba da predvidi formiranje regionalnih javnih servisa.

  • Mišljenja smo i da postoji dosta problema u vezi sa medijima na internetu i tražimo da budu ravnopravni sa ostalim medijima, posebno kada se radi o finansiranju, izjavio je Panić.

Predstavnik Udruženja novinara Srbije Nino Brajović preneo je stav tog udruženja da bi medijskom strategijom trebalo omogućiti da Tanjug opstane jer se radi o medijskoj kući koja ima dobro mesto na tržištu i opstaje bez budžetskog finansiranja plata.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa rekla je da je veoma važno to što je u medijsku strategiju ušao socijalni dijalog, jer je Srbija jedina zemlja u kojoj ne postoji poslodavačka organizacija koja treba da koordinira potpisivanjem granskog kolektivnog ugovora koji će štititi prava novinara i svih zaposlenih u medijskoj delatnosti.

Ona je prenela da je stav Sindikata novinara da država može da zadrži vlasništvo u dnevnim listovima Politika i Večernje novosti, a da treba da se pronađe zakonsko rešenje da Tanjug opstane.

UMMR

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *