PROTEST Malinari ne odustaju od cene 1,83 eura

Na protestima u Ivanjici danas se okupilo oko hiljadu malinara iz ovog ali i okolnih mesta, Arilja, Prijepolja, Užica, Dragačeva, Bajne Bašte,  nezadovoljni zbog niske otkupne cene malina koja se kreće od 120 do 157 dinara. Izvozne cene ovog voća su od dva do 3,8 evra po kilogramu, rekao je predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović.

  • IL-radovic-dole-asocijacija-malinara-dobrivoje PROTEST Malinari ne odustaju od cene 1,83 euraTražimo da otkupljivači malina i kupina povećavaju otkupne cene tog voća u skladu sa cenama po kojima izvoze robu, kako je i dogovoreno na poslednjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem. Imam informaciju, od pre četiri dana malina se izvozi od 2,05 do 3,80 eura. Zvanične podatke smo dobili od Ministarstva finansija i carina. Dogovorili smo na sastanku kako ćemo pratiti trend rasta na inostranom tržištu i od toga nije bilo ništa. Očekujem novi sastanak u Vladi i pozivam predsednika Aleksandra Vučića da se uključi,  a na vas malinari apelujem nemojte nasedati na konačne obračune. –rekao je Radović i dodao da je zahtev proizvođača da predsednik Srbije odloži donošenje zakona o plaćanju doprinosa za penzijsko osiguranje sezonskim radnicima dok tržište ne obezbedi odgovarajuću cenu malina.

IL-protest-malinara-ivanjicva-2017-mi-smo-brali-maline PROTEST Malinari ne odustaju od cene 1,83 eura

Malinari su izrazili nezadovoljstvo ponašanjem izvoznika i hladnjačara i najavili nastavak protesta u drugim gradovima Srbije.

  • Nismo do sada imali zvanične podatke, mogli smo samo da nagađamo ali sada konkretno znamo da je izvezen griz od strane jedne hladnjače u Ivanjici po ceni od 2,04 eura.  Znači ima elementa da nam se malina plati 1,83 eura.-rekao je Radović.

IL-protest-malinara-ivanjicva-2017-3 PROTEST Malinari ne odustaju od cene 1,83 eura

Na skupu su govorili i predstavnici malinara iz okruženja jednoglasno zastupajući tezu da neće odustati od borbe dok malina ne bude 1,83 eura.

  • Borio sam se na Kosovu, bio teško ranjen, ali ova nepravda i ponižavanje proizvođača još su me više povredili..-rekao je Goran Dragić iz Dragačeva.

 

You may also like...

1 Response

  1. Ana1983 kaže:

    Polku su u okolini Banjaluke placali 4,5 km u otkupu,sto je 2,2 eur. Ko onda stoji iza kradje u Srbiji?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *