Prilike u znaku festivala

Prilike su protekla dva dana bile centar očuvanja srpske izvorne tradicije u kojoj je učestvovalo na stotine pevača i igrača, od 7 do 77 godina.

Srpska izvorna pesma

Festival izvorne srpske pesme okupio je 51 pevačku grupu. Za najbolje pevače nadmetalo se 2o  ženskih i 31 u muška grupa.

Prvo mesto  kod dama osvojila je grupa, Udruženje penzionera “Treće doba” iz Kosjerića,  drugo mesto je grupa “Ribnica” iz Kraljeva, a treće grupa “Biseri Moravice” iz Ivanjice. Kod muškaraca  prvo mesto pripalo je grupi “Slavuj” iz Sevojna, drugo grupi “Lunovačka moba” iz Lunovg sela, a treće mesto zauzeli su “Focaci” iz Vojke.

IL-festival-izvorne-pesme-prilike-pobednici Prilike u znaku festivala

Nagrade za najbolje vokale otišle su u ruke Božidara Popadića iz grupe “Zavičajci” iz Čacak i Borke Lišanin iz grupe “Bele Rade” iz Ivanjice. Stručni žiri uručio je i diplomu za najbolju mušku pratnju grupi “Brezik” iz Donje Ražane.

Diplomu za negovanje izvornog pevanja dobile su mlade grupe, u ženskoj konkurenciji “Gusle” iz Kikinde u  muškoj “Đerdan” iz Ivanjice.

Po ocenama vođa grupa pobednice su  grupa “Biseri Moravice” iz Ivanjice, a pobednici grupa “Snovalica” iz Donjeg Dubca.

IL-festival-izvorne-pesme-prilike-defile Prilike u znaku festivala

Festival su i ove godine organizovali Dom kulture i TO Ivanjica, OŠ “Sreten Lazarević” iz Prilika, MZ Prilike, KUD “Prilički kiseljak“,  pod pokroviteljstvom opštine Ivanjica. Festivala je podržalo i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Svetlost na brežuljku

U Prilikama, u organizaciji Osnovne škole ,,Sreten Lazarević”, a pod pokroviteljstvom Opštine Ivanjica  održan je XII Festival dečjeg folklora ,,Svetlost na brežuljku”.

IL-svetlost-na-brezuljku-prilike Prilike u znaku festivala

Učestvovalo je  šest dečjih folklornih grupa: KUD ,,Medveđa“, , KUD ,,Moravica“- Ivanjica, KUD ,,Krušik-Plastika”- Osečina, KUD ,,Elektroporcelan”- Aranđelovac, KUD ,,Bistrica”- Dvorane i Folklorna sekcija OŠ ,,Sreten Lazarević“ -Prilike.

Najbolje je proglasio stručni žiri u sastavu: Aleksandar Kovačević,  umetnički rukovodilac  ansanbla ,,Abrašević“ iz Čačka, Zvezdan Đurić, folklorni pedagog i Miljko Čubrić, profesor muzičke kulture.

Prvo mesto osvojili su mališani iz  KUD-A ,,Elektroporcelan”, Aranđelovac, drugi su  KUD  ,,Medveđa“ iz Medveđe a treći KUD ,,Krušik-Plastika”iz Osečine.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *