Kakav vazduh udišu Ivanjičani? (VIDEO)

Ivanjica spada u područja Srbije u kojima je vazduh izrazito čist. Deo njene teritorije (2.156.5 ha) je vazdušna banja, čije granice sežu nadomak samog centra grada. Kvalitet vazduha međutim, koji Ivanjičani udišu u nekoliko jesenjih i zimskih meseci, ipak nije uvek na zadovoljavajućem nivou, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje u Čačku.

IL-zagadjenost-vazduha-u-ivanjici Kakav vazduh udišu Ivanjičani? (VIDEO)

Najčešće su sporni meseci novembar, decembar, januar i februar, odnosno tokom grejne sezone kada je pojedinih dana koncentracija čađi u vazduhu iznad zakonom dozvoljenih vrednosti.

Kvalitet vazduha u Ivanjici se redovno prati tokom kalendarske godine na tri merna mesta, kod Doma zdravlja, Tehničke škole i na raskrsnici ulica Venijamina Marinkovića i Milojice Nikolića. Od zagađujućih materija prate se  koncentracije sumpor dioksida (SO2), čađi i ukupnih taložnih materija.

Atmosferske prilike kao što su padavine, oblačnost, brzina i pravac vetrova, temperatura, način grejanja stambenih objekata, industrija i saobraćaj, imaju veliki uticaj na stanje kvaliteta vazduha na pojedinim lokacijama i naseljima.

Ivanjica nema sistem daljinskog grejanja, a sama konfiguracija terena u kome se grad nalazi, zimi se često ne provetrava dovoljno zbog izostanka adekvatnog strujanja vazduha. Zbog ove činjenice, grad s vremena na vreme prekrije beličasti dim u obliku magle, u kome se nalaze i nedozvoljene koncentracije čađi.

Dnevne izmerene koncentracije zagađujućih materija sedmično se ažuriraju za proteklu nedelju, dok se mesečni izveštaji redovno objavljuju.

Svi mesečni i godišnji izveštaji dostavljaju se Opštinskoj upravi opštine Ivanjica, kao i Inspekciji za zaštitu životne serdine u ovom gradu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *