Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu

Tradicionalni Sajam suvomesnatih proizvoda održava se 19. put u Mačkatu. Popularna Pršutijada okupiće je 16 izlagača, a organizatori tokom tri dana trajanja sajma očekuju više od 10 hiljada posetilaca.

IL-mackat-prsutijada Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu

Svečano otvaranje Pršutijade i proglašenje pobednika održaće se u subotu 9. februara u 11 časova uz kulturno umetnički program i trubače. Poznati proizvodi kao što su pršuta, kobasica, slanina biće izloženi do ponedeljka 11. februara, kada će biti izvlačenje dobitnika robnih nagrada u nagradnoj igri, a zatvaranje sajma je u 18 časova. Pored 16 lokalnih proizvođača od kojih će preduzeće Jugoinspekt izabrati najbolje, učestvovaće i gosti iz inostranstva.

 

  • IL-cajetina-miljko-radisic-zlatiborski-eko-agrar Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu„Ove godine kao gosti manifestacije biće proizvođači iz Italije, okrug Parma, grad Legirano, kao i proizvođači francuskih sireva. To je jedna novina koja će se ove godine pojaviti na Pršutijadi,“ kaže Miljko Radišić iz preduzeća Zlatiborski ekoagrar. Pršutijada je svrstana u prvu kategoriju prema pravilniku o klasifikaciji i kategorizaciji manifestacija u Srbiji. Tradicionalni sajam je odlična prilika za proizvođače, koji bi trebalo da budu zaštićeniji jer je pokrenut postupak zaštite geografskog porekla i uspostavljanja žiga garancije „Dobro sa Zlatibora“. – kaže Miljko Radišić iz ‘’Zlatiborske eko agrar’’.

IL-cajetina-prsutijada-2019 Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu

  • IL-cajetina-joletic Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu„Već 10 godina sam u ovoj porodici koja se 30 godina bavi preradom mesa. Robu nabavljamo sa Zlatibora i okoline. Pored Mačkata, učestvujemo na sajmovima u Topoli i Aleksandrovcu. Našu robu plasiramo na pijaci u Užicu, ali i u Jagodini, Kragujevcu, Kraljevu i Beogradu. Ova manifestacija nam mnogo znači jer dobijamo dosta kupaca, dolaze ljudi iz raznih krajeva da probaju naše ukuse i kome odgovara možemo nastaviti dalju saradnju. To nam je važno zbog budućeg poslovanja“ kaže  Jovana Stojanović iz radnje za preradu mesa „Joletić“.

Pored značaja za proizvođače, izložbeno – prodajni sajam je veoma bitan u turističkoj ponudi Zlatibora koju će ovog februara činiti i Sretenjski market, MMA turnir i koncert Zvezda granda.

  • IL-cajetina-vladimir-zivanovic-to Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu„Treba naglasiti da svi gosti koji se nađu u tom periodu na Zlatiboru mogu da uživaju, da posete selo Mačkat, da probaju naše čuvene suvomesnate proizvode po čemu su Zlatibor i opština Čajetina nadaleko poznati. Ulaz na sajam je potpuno besplatan za sve posetioce. Sama manifestacija, 19. po redu, govori da iz godine u godinu privlači sve veći broj turista. Prošle godine je bilo negde oko 10 hiljada posetilaca. Ove godine očekujemo da će broj turista biti znatno veći,“ kaže Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda zlatiborskog okruga uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, opštine Čajetina, Zlatiborskog ekoagrara i Sportskog centra Čajetina.

IL-Prsutijada-XIX-plakat Vikend na Zlatiboru rezervisan za devetnaestu Pršutijadu

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *