Za zloupotrebu vanrednih situacija u Moravičkom okrugu sledi odgovornost

Okružni štab za vanredne situacije Moravičkog okruga razmatrao je i usvojio izveštaje o stanju izvršenih preventivnih i operativnih mera zaštite od poplava na vodama II reda, izradi procene ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća i planova zaštite i spasavanja jedinica lokalne samouprave na teritoriji ovog okruga, stanju kadrovske popunjenosti i tehničke opremljenosti VSJ i Odseka za UR i CZ na teritoriji Okruga, dostignutom nivou organizovanosti i osposobljenosti subjekata i snaga sistema zaštite i spasavanja sa posebnim osvrtom na jedinice lokalne samouprave Moravičkog upravnog okruga i proglašenim vanrednim situacijama.

IL-moravicki-upravni-okrug Za zloupotrebu vanrednih situacija u Moravičkom okrugu sledi odgovornost

Usvojena je i informacija o stanju, spremnosti i pripremama subjekata za nailazeću zimsku sezonu 2018/19. godine na teritoriji Moravičkog upravnog okruga i data obavezujuća preporuka opštini Ivanjica  da intenzivira poslove na izradi i usvajanju planskih dokumenata kao i da budžetom opredeli sredstva za finansiranje razvoja, izgradnje i izvršavanja zadataka zaštite i spasavanja, a gradskom i opštinskim štabovima da najkasnije do 15.11.2018. godine razmotre stanje, spremnost i pripreme subjekata za nailazeću zimsku sezonu na teritoriji i nadležnosti svoje loklane samouprave.

Vanredne situacije samo po Zakonu, za zloupotrebe seldi odgovornost

U toku 2018. godine na teritoriji Moravičkog upravnog okruga vanredna situacija bila je proglašena na teritoriji sve četiri lokalne samouprave.

Na teritoriji grada Čačka vanredna situacija je proglašena 19.06.2018. godine usled nastupanja elementarnih nepogoda, poplave i grada i to za područja mesnih zajednica: Park, Alvadžinica, Jezdina, Sajmište, Ljubić Kej, Pridvorica, Beljina, Košutnjak, Loznica, Stari Grad, Palilula, 3. Decembar, Lugovi, Ljubić, Tanasko Rajić, Atenica, Trnava, Viljuša, Jančići, Gornja Trepča, Rošci, Banjica, Milićevci, Miokovci, Prijevor, Konjevići, Gornja Gorevnica i Ježevica, a 18.07.2018. godine proglašena je vanredna situacija i za mesnu zajednicu Kulinovci. Odlukom Gradonačelnika 07.09.2018. godine ukinuta je vanredna situacija osim za mesne zajednice Atenica i Trnava.

Predsednik opštine Gornji Milanovac je 07.07.2018. godine doneo odluku o proglašenju vanredne situacije zbog obilnih padavina za naseljena mesta Trudelj i Dragolj. Vanredna situacija je ukinuta 20.07.2018. godine.

U opštini Lučani vanredna situacija je proglašena još 07.03.2016. godine a ukinuta je 17.07.2018. godine. Istog dana Predsnjednik opštine je doneo odluku o uvođenju vanredne situacije na delu teritorije opštine Lučani za naseljena mesta Dljin, Đerać, Krstac, Turicu, Lis, Donju i Gornju Kravaricu, Rti, Živicu, Viču, Kotražu, Kaonu, Goračiće, Rasovac, Gornji i Donji Dubac i Glog. Vanredna situacija još nije ukinuta.

Predsednik opštine Ivanjica 05.05.2018. godine proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine i to u mesnim zajednicama: Ivanjica, Bukovica, Prilike i Opaljenik usled grada zbog jakih pljuskova koji su prouzrokovali štete na poljoprivrednim kulturama, infrastrukturnim i stambenim objektima, a 05.07.2018. godine za celu teritoriju opštine Ivanjica. Vanredna situacija ukinuta je 12.10.2018. godine.

Odeljenje za vanredne situacije Čačak je gradonačelniku i predsednicima opština Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica prosledilo Smernice o postupanju prilikom formiranja Odluke o proglašenju odnosnu ukidanju vanredne sitruacije Sektora za vanredne situacije.

Ove Smernice su date zbog pogrešnog postupanja prilikom formiranja odluka, a u cilju dosledne primene i sprovođenja zakonske regulative i to Zakona o vanrednim situacijama („Sl. glasnik RS“ broj 111/09, 92/11 i 93/12), Uredbe o sastavu i načinu rada štabova za vanredne situacije („Sl. glasnik RS“ broj 98/2010), kao i propisa iz delokruga rada lokalnih samouprava.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *