Deo stare škole u Lukama dobija novi krov

Na staroj školskoj zgradi izdvojenog odeljenja Osnovne škole „Kirilo Savić“ u selu Luke, počeli su radovi na zameni dotrajalog krova. U prvoj fazi biće zamenjeno oko 180 kvadratnih metara konstrukcije, kako bi se sprečilo dalje propadanje objekta koji je sagrađen daleke 1925. godine. Ostatak krova je bar za sada u zadovoljavajućem stanju.

IL-skola-luke-krov2 Deo stare škole u Lukama dobija novi krov

Pokrivačke radove izvodi preduzeće „Real“ iz Luka, uz dobrovoljnu pomoć određenog broja tamošnjih meštana. Građu za letvanje krova donirao je Momčilo Kušić, vlasnik kafane „Mali Misir“. Objekat će biti pokriven rebrastim limom, a biće zamenjeni i oluci. Ukupna investicija, prema rečima direktorke Nevenke Milošević, koštaće oko 500.000 dinara.

  • IL-nevenka-milosevic Deo stare škole u Lukama dobija novi krov„Kada se završi sanacija krovne konstrukcije, plan nam je da unutrašnji prostor pretvorimo u fiskulturnu salu, kako bi deca časove fizičkog vaspitanja mogla upražnjavati u zatvorenom i toplom prostoru. U narednom periodu nameravamo da uradimo novu dvorišnu ogradu, postavimo nove koševe i dvorišni mobilijar“, rekla je prilikom obilaska radova u Lukama, Nevenka Milošević.

Proteklih meseci, novija školska zgrada sagrađena 1965. godine, u kojoj se izvodi nastava, takođe je uređena. Izrađena je sokla, spoljašnja fasada i nadstrešnica, okrečene učionice, kuhinja i hol. U ove svrhe iz budžeta opštine Ivanjica izdvojeno je oko 800.000 dinara. Ako vreme dozvoli jesenas radiće se i na trotoaru oko čitavog objekta kako bi se sprečio prodor vlage u unutrašnjost. Direktorka je takođe obećala da će uskoro stare „bubnjare“ kojima se greje prostor biti zamenjene novim pećima.

Ono što je u ovom trenutku problem jeste neispravna voda za piće sa seoskog izvora, koju koriste učenici, nastavno osoblje i 7 lokalnih domaćinstava. Zavod za javno zdravlje je naložio prekid njenog korišćenja do završetka sanacije kaptaže, rezervoara i samih cevi.

IL-skola-luke-krov Deo stare škole u Lukama dobija novi krov

 

  • „Škola je vrlo brzo reagovala na novonastalu situaciju. Rezervoar je očišćen i dezinfikovan. Ovih dana sledi hiperhlorisanje svih instalacija , a zatim nova analiza na hemijsku i bakteriološku ispravnost vode“, kaže direktorka Milošević za InfoLIGU.

IL-skola-luke-krov3 Deo stare škole u Lukama dobija novi krov

Izdvojeno odeljenje četvororazredne osnovne škole u Lukama broji 14 učenika zajedno sa tri predškolca. Nastavu izvode dve učiteljice, a u školi radi i jedna pomoćna radnica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *