U Sarajevu Milja zlatna, Biseri bronzani

IL-nagrada-sarajevo U Sarajevu Milja zlatna, Biseri bronzani

Dvanaesti sabor srpskog izvornog stvaralaštva održan je juče u Vojkovićima (Istočno Sarajevo) i okupio preko 70 izvornih grupa iz Republike Srpske, sa Kosova, BiH, Krajine, Crne Gore i Srbije.

IL-nagrada-sarajevo-milja U Sarajevu Milja zlatna, Biseri bronzaniMilja Dramićanin iz grupe „Biseri Moravice“ iz Ivanjice, pesmom „Žanjem žito“, osvojila je pehar za najboljeg ženskog solistu, dok je sama grupa osvojila bronzanu plaketu za nastup i pesmu prilagođenu tematskom sadržaju sabora „Sa Kosova zora sviće“, kao i posebno priznanje za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa Srba.

Pored „Bisera Moravice“, Ivanjicu su u Sarajevu predstavljale i ženska grupa „Brojanica“ sa pesmom „Olivera, kći kneza Lazara“ i muška grupa „Klekovički žubor“ sa pesmom „O Goliji i Javoru“.

Ivanjičani su još jednom pokazali koliko gaje srpsku izvornu pesmu i bogatu kulturnu tradiciju, i pored kvalitetne konkurencije osvojili nagrade.

Istog dana, ivanjičke pevačke grupe „Bele rade“, „Omorika“ i KUD „Prilički kiseljak“ revijalno su nastupale na manifestacijama izvornog narodnog stvaralaštva u Požegi i na Pašinoj ravni.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *