Počela je ”truba” – 58. Sabor trubača u Guča

Počinje 58. Sabor trubača u Guči koji će ove godine trajati četiri dana. Bogat programski sadržaj, prema očekivanjima organizatora, dovešće u varošicu trube na hiljade gostiju iz zemlje i sveta. Posle dužeg vremena svakoga ko kroči u ovu, trubom proslavljenu srpsku varoš, dočekaće isključivo muzika ’’limenih instrumenata’’.

  • Guča se vraća tradiciji i ove godine biće isključivo  u znaku trube i niza tradicionalnih programskih sadržaja među kojima su improvizacija dragačevske svadbe, defile učesnika u programu, program domaćih i inostranih kulturno-umetničkih društava, stranih orkestara, takmičenje zdravičara, izbor najlepše narodne nošnje, narodni višeboj… Truba je u Guču dovela svet i nema potrebe da se manifestacije obogaćuje dodatnim sadržajima.-rekao je predsednik saborskog odbora, Slobodan Jolović.

Sabor je otvorio domaćin – ministar Nenad Popović, a saborsku zastavu će podići ambasador Ruske Federacije, Aleksandar Čepurin.

Svi programski sadržaji ove godine su  besplatni. Neće biti naplate parkinga na javnim površinama, dok se vlasnicima privatnih ostavlja mogućnost  da obezbede parking prostor  po ceni od 200 dinara.

Na glavnoj bini  program će trajati tri dana. U petak, 10.avgusta, planirani su koncerti nosilaca najviše titule ove manifestacije – „Šampion Guče“, Ekrema Mamutović i Saše Krstić, koncert Dejana Petrovića i Big Band, kao i tradicionalni ponoćni koncert  finalista ovogodišnjeg Sabora.

Finalno takmičenje najbolje plasiranih orkestara  iz predtakmičarskih centara biće održano u subotu 11.avgusta sa početkom u 20 sati a isto veče i koncert ambasadora Sabora i počasnog građanina Guče Bobana Markovića, majstora trube iz Vladičinog Hana. Takmičenje majstora trube za ovogodišnju titulu „Šampion Guče“ biće održano poslednjeg dana, u nedelju 12.avgusta.

Štandovi sa  suvenirima su već postavljeni, kafedžije pripremaju  šatre i kafane kako bi spremni dočekali saboraše. Mesta ima još ali morate požuriti.

Smeštaj od 15 do 20 eura

Cena  smeštaja u užem centru Guče je 20 evra dok je na periferiji 20 eura . Ukoliko saboraši žele uz prenoćište I doručak, cena je 25 evra.  Za sada  najviše rezervacija je iz Poljske, Francuske, Italije a znatno je uvećano interesovanje gostiju sa domaćih prostora.

Cene hrane  i pića

Praseće pečenje 1200 dinara

Jagnjeće pečenje 1500 dinara

Svadbarski kupus 300 dinara

Pivo i sokovi  -150 dinara

Kafa i rakija -100 dinara

 

Pojačana policijska kontrola

Kako bi se saobraćaj odvijao nesmetano i bezbedno, saobraćajna policija će tokom trajanja Sabora neprekidno kontrolisati državne puteve na svim prilazima Guči. Napominjemo da je na državnom putu br.181 Lučani – Guča saobraćaj obustavljen zbog izvođenja radova i da se odvija alretnativnim pravcima koji su jasno obeleženi vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Presretači će kontrolisati brzinu i nepropisno preticanje, a na putevima od Čačka ka Guči, saobraćajne patrole proveravaće ispunjenost uslova za učestvovanje u saobraćaju.

Predviđena je i kontrola alkoholisanosti vozača na svim izlazima iz Guče. Svi koji budu upravljali vozilom pod dejstvom alkohola biće isključeni iz saobraćaja, a oni kod kojih se utvrdi više od 1,21 promil alkohola u krvi biće zadržani do 12 sati.

Policijske patrole će noću uključivati plava rotaciona svetla i na taj način dodatno upozoravati vozače.

Takođe, na teritorijima opština Lučani, Ivanjica, Gornji Milanovac i grada Čačka očekuje se poseta velikog broja stranih državljana. Podsećamo pravna i fizička lica koja pružaju usluge smeštaja strancima uz naplatu, kao i osobe kod kojih stranci dolaze u posetu, na zakonsku obavezu da nadležnom organu, u roku od 24 sata, prijave boravište stranaca, kako ne bi snosili zakonske posledice.

 

Prijava boravišta stranaca vrši se u svim policijskim stanicama. Pored odgovarajućeg obrasca, stanodavci uz prijavu prilažu svoju ličnu kartu, kao i pasoš ili ličnu kartu stranog državljanina.

 

Program prvog saborskog dana:

11:00 Otvaranje Sabora – kod Spomenika trubaču

11:30 Otvaranje izložbi – Muzej trube

12:00 Konferencija za štampu – Muzej trube

12:30 Otvaranje saborskog sajma turizma – dvorište Muzeja trube

13:00 Otvaranje sajma knjiga – dvorište Muzeja trube

13:30 Predstavljanje knjiga i publikacija – sala Kulturnog centra

14:00 Otvaranje izložbe privrede – Sportski centar

15:00 Sastanak sa kapelnicima mladih orkestara – sala Kulturnog centra

Pozornica Kulturnog centra

16:00 Kulturno – umetnički program

17:00 Takmičenje mladih trubačkih orkestara

21:00 Koncert dragačevskih trubača

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *