Obećani rokovi za rušenje pešačkog mosta na brani nisu ispoštovani

Iako u nekoliko navrata najavljivani, radovi na uklanjanju pešačkog mosta ispred rekonstruisane brane na reci Moravici u Ivanjici, još nisu počeli. Posle više obećanja od strane nadležnih službi EPS-a da će sav posao biti završen do kraja prošle godine, to se nije dogodilo.

premiertaxibannertext474 Obećani rokovi za rušenje pešačkog mosta na brani nisu ispoštovani

Poslednji obećani rok za početak ovih radova bio je mart ove godine, ali je i od tada prošlo tri meseca, a most koji ničemu ne služi osim što kvari pogled na sam vodopad još uvek stoji u svoj svojoj betonskoj veličini, zbunjujući građane i turiste koji šetaju gradskim parkom.

ILnapervodopad Obećani rokovi za rušenje pešačkog mosta na brani nisu ispoštovani

Ivanjičani su s pravom ljuti na ovo državno javno preduzeće jer ne poštuje pre svega svoja obećanja i rokove. EPS-u je uklanjanje mosta naloženo od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu. Kroz mere tehničke zaštite iz oktobra 2016. godine, zatraženo je i uklanjanje masivnih betonskih stubova koji nose servisnu stazu odnosno most, uklanjanje betonskih blokova iz slapišta i uređenje betonskih elemenata bojom ili prirodnim materijalima kako bi se uklopili u ambijent prostorne kulturno – istorijske celine. Dopunom Rešenja o merama tehničke zaštite iz novembra 2016. godine, iz prethodnog rešenja je, uzimajući u obzir stručne razloge za izuzimanje jednog od uslova, izbrisana alineja koja se odnosi na uklanjanje betonskih blokova iz slapišta. Oni dakle neće biti uklonjeni, pa će prema mišljenju ovdašnjih inženjera predstavljati opasnost pre svega po kupače.

Info LIGA je u više navrata pisala o ovoj temi, a poslednjih dana smo pokušali dobiti novi odgovor na pitanje, zašto se sa planiranim radovima toliko kasni. Od izvora u vrhu EPS-a saznali smo da je izvođač radova izabran, te da bi oni mogli početi za petnaestak dana.

Podsetimo, izgradnja pešačkog mosta (servisne staze do riblje staze) ispred same brane izazvala je oštre negativne reakcije i struke i javnosti, jer je po njihovom mišljenju brana na Moravici tako izgubila nezvaničnu titulu vizuelnog simbola Ivanjice.

 

  • ILvladimirgavrilovic Obećani rokovi za rušenje pešačkog mosta na brani nisu ispoštovani„Neverovatno je da se jedno tako veliko državno preduzeće ponaša na ovako neodgovoran način, pogotovo što se objekat nalazi u zoni koja je na osnovu Zakona proglašena za kulturno istorijsku prostornu celinu od velikog značaja „Stara čaršija“. Pri rekonstrukciji  i sanaciji brane, jaza i slapišta HE Moravica, koja je trajala od 2009. do 2012. godine i nije u potpunosti završena,  svi akteri u realizaciji prethodnog projekta u potpunosti su ignorisali striktno definisane konzervatorsko-restauratorske uslove i mere tehničke zaštite za rekonstrukciju i sanaciju objekata u sastavu MHE, Zavoda za zaštitu spomenika iz 2007. godine. Rezultat svega toga je narušen izgled brane, slapišta, jaza, obaloutvrde i uzvodnog šetališta prema sajmištu, nezadovoljstvo građana i nestrpljenje zbog odlaganja najavljenih radova. Novi projekat je ulio nadu da kod odgovornih činilaca postoji volja da se „slučaj na Moravici“ ispravi i omogući povratak objekta u okvire ambijentalne celine, dovođenjem u stanje opisano u Rešenju Zavoda. Očekujem da će investitor i izabrani izvođač radova pristupiti odgovornije ovom projektu i pokazati dozu poštovanja prema građanima Ivanjice koji očekuju da se i u provinciji radi profesionalno i odgovorno“, kaže građevinski inženjer Vladimir Gavrilović iz Udruženja za zaštitu prirodnih vrednosti i graditeljskog nasleđa „Ivanjica 2012“, pokretača inicijative građana o zaštiti kulturno istorijske prostorne celine i potpisivanja peticije za uklanjanje nakaradnog mosta.

ILnapervodopadivanjica Obećani rokovi za rušenje pešačkog mosta na brani nisu ispoštovani

U Odeljenju za urbanizam opštinske uprave u Ivanjici kažu da su oni završili sve poslove koji su bili u njihovoj nadležnosti. U opštinsku administraciju je stigla kompletna dokumentacija sa projektom, ali opštinski građevinski inspektor Dalibor Vranić kaže da nije u njegovoj nadležnosti izdavanje dozvole za rušenje. EPS njemu samo dostavlja prijavu o početku izvođenja planiranih radova, ali to se do danas nije dogodilo.

Inače, prema ranijim najavama iz EPS-a, u okviru kompleksa stare hidrocentrale na reci Moravici u Ivanjici, pored rušenja servisnog mosta gradiće se nova minihidroelektrana instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije. Investitor je „Elektroprivreda Srbije“, a u njenu izgradnju biće uloženo 1.240.000 evra. Sredstva su prema njihovoj tvrdnji obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja nove hidroelektrane podrazumeva izgradnju mašinske zgrade sa ugradnjom nove elektromašinske opreme. Godišnji proizvodni kapacitet značajno će povećati proizvodnju male HE „Moravica“, a time i iskorišćenost ove reke za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

You may also like...

2 Responses

  1. milos kaže:

    S obzirom da je brana sazidana takva kakva je (nikakva), most ne treba rusiti vec izmeniti. treba napraviti stepenice kod baste restorana vodopad, stubove mosta smanjiti na nivo od 2 metra od vode, i napravitibstepenice do vode na drugom kraju mosta. sacuvao bi se sadasnji izgled brane, oslobodio pogled (mada je brana ruzna i ne znam zasto se ne insistira na njenom oblaganju koje je obecano), omogucio bi se prilaz vidi turistima, kao i slikanje sa vidopadom u pozadini

  2. Drug član kaže:

    Nije mi jasno zasto se ovo zove “Pesacki most”, kada je pristup istom zabranjen?! Bolje je da smo ga nazvali “Most za pranje para!”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *