Novine u nastavi za prvake od septembra

U prostorijama Osnovne škole „Kirilo Savić“ u Ivanjici, tokom proteklog vikenda održan je seminar pod nazivom „Program obuke nastavnika osnovne škole za realizaciju nastave orijentisane na proces i ishode učenja“. Bila je to obuka za učitelje koji u septembru preuzimaju prvi razred, ali i za stručne saradnike i nastavnike engleskog jezika.

bannerPREMIER-g Novine u nastavi za prvake od septembra

Cilj ove obuke je osposobljavanje nastavnika, stručnih saradnika i direktora osnovnih škola za ostvarivanje obrazovno vaspitne prakse u skladu sa novim programima nastave i učenja i praćenje sopstvenog rada.

Organizator seminara je bilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja i Učiteljski fakultet iz Beograda.

  • Seminaru se odazvalo 50 učesnika iz devet osnovnih škola sa područja ivanjičke opštine. Bili su raspoređeni u dve grupe, četiri voditelja su moderirala skup, dva učitelja i dva psihologa, a posebno bih htela da istaknem učiteljicu Mirjanu Parezanović iz Ivanjice, koja je stekla zvanje prosvetnog savetnika“, kaže za Info LIGU Nevenka Milošević, domaćica i direktorka škole „Kirilo Savić“.

IL-program-za-prvake2 Novine u nastavi za prvake od septembra

Novine koje čekaju prvake i njihove učitelje od septembra su pre svega novi pristup učeniku jer je on u centru svih zbivanja. Od nove školske godine nema izbornih predmeta, pa će to od sada biti izborni programi, ali samo građansko odnosno verska nastava.

Uvodi se i projektna nastava, jedan čas sedmično. Ovo nije predmet ali će biti jedan od elemenata za ocenjivanje učenika, pa je neophodno da škole formiraju timove za ovaj vid nastave. Uskoro se očekuju pravilnici koji će pojasniti detalje, a učitelji prvih razreda dobiće nove dnevnike.

  • IL-nevenka-milosevic-m Novine u nastavi za prvake od septembraVažan segmet među novinama za prvake od septembra je i usmerenost nastave ka ishodima. Ti ishodi su zapravo rezultati i funkcionalna znanja. Tu je veoma važna ta veza ishoda dakle rezultata sa standardima, a oni su mera ostvarenosti i kompetencija gde se ističe međupredmetna povezanost. Novina je uvođenje i Informativno komunikacionih tehnologija (IKT) kao predmeta, što podrazumeva da će učenici prvog razreda na kraju godine morati da znaju kako pravilno da uključe računar, pokrenu program za crtanje, da snime neki sadržaj, koriste internet, pravilno sede i znaju posledice i štetnosti ovih tehnologija“, kaže Miloševićeva.

Učesnici seminara u Ivanjici dobili su i domaći zadatak. Svaka škola potrebno je da pripremi jednu prezentaciju o projektnoj nastavi ali i da odgovori na određeni broj pitanja.

You may also like...

1 Response

  1. Neko kao JA kaže:

    Dokle više da se eksperimentiše na nama.Činjenica je da nam je sistem školstva jako loš,a za to nisu krivi ni nastavnici,ni djaci.Samo se uvode neke novine koje vrlo brzo padnu u vodu.Užas.Pa deci treba dati više časova fizičkog,a ne uvoditi u prvi razred rad na računaru.Uništismo generacije dece.Ravni tabani,kriva kičma…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *