Usvojen budžet opštine Ivanjica za 2019. godinu

Na današnjem zasedanju lokalnog parlamenta usvojen je budžet opštine Ivanjica koji će u 2019. godini iznositi 1.037.364.000 dinara. Prihodna strana budžeta je 900.164.000 dinara pa će deficit od 137.200.000 dinara biti pokriven predviđenim zaduživanjem u iznosu  75. 000.000 dinara i od prenetih, neutrošenih sredstava na računu izvršenja budžeta kao i računu budžetskih korisnika od 62.200.000 dinara.

[embeddoc url=”https://infoliga.rs/wp-content/uploads/2018/12/IVANJICA-GRADJANSKI-BUDZET.pptx” download=”all” viewer=”microsoft”]

Usvajanju budžeta predhodila je oštra diskusija koju je svojim izlaganjem pokrenuo opozicioni odbornik Milorad Dramićanin. On se kritički osvrnuo na predizborna obećanja vladajuće stranke, koja, kako je naveo nisu ispunjena. Takođe ih je optužio da nisu u pravom smislu pomogli malinarima da se u vrhu države izbore za cenu ovog voća. Svoje nezadovoljstvo krunisao je napuštanjem skuštinskog zasedanja.

IL-sednica-so-ivanjica-2018 Usvojen budžet opštine Ivanjica za 2019. godinu

Odgovarajući na njegovu diskusiju ali prevashodno, kako je naveo, zbog istinitog informisanja javnosti predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, istakao je da već duže vreme trpi pritiske od pojedinih opozicionih predstavnika koji u javnost iznose niz neistina na njegov i račun sveukupnog rada lokalne samouprave. On je podsetio da na propagandnom materijalu SNS-a tokom predizborne kampanje nisu stajala obećana već jasno naznačeno,  ‘’znamo šta nije uradjeno ali je mnogo važnije da znamo šta su naši ciljevi’’ i da su mnogi od tih ciljeva već ostvareni. Iskoristio je priliku da se osvrne na  kapitalne investicije poput Dijaliznog centra, uređenja obaloutvrda na groblju i gradskom parku, dovođenje gasovoda, rekonstrukciju Crnjevskog mosta, izgradnju dečijeg vrtića kao i velika ulaganja u infrastrukturu na području čitave opštine, prethodne dve godine. On je građane upoznao i sa planom da će u 2019. godini  biti otvorena nova fabrika u Ivanjici čime će se i cilj upošljavanja radnika uspešno realizovati.

Kada je reč o samom budžetu opštine Ivanjica Lazović je slikovito objasnio da postoji ogromna želja da se od kilograma brašna napravi 100 hlebova ali je to nemoguće, realnost se svodi na dve vekne. Tako da u skromnim budžetskim uslovima, lokalna samouprava, kao i u predhodnom period mora biti oslonjena na Vladu RS koja je pokazala ogromno razumevanje za rešavanje ključnih problema u razvoju ove lokalne samouprave.

U daljem toku sednice usvojen je kadrovskii plan za Opštinsku upravu i Opštinsko pravobranilaštvo, izmene odluke o lokalnim komunalnim taksama na teritoriji opštine Ivanjica kao I poslovanje Javnog komunalnog preduzeća „Ivanjica“ za 2019.godinu. Odbornici su izglasali novi mandat  članu Upravnog odbora JKP „Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko“ Užice, Marku Glaviniću, diplomiranom politikologu iz Ivanjice, kao predstavniku opštine Ivanjica. Zeleno svetlo dobila je i odluka o dodeli stipendija svim studentima i učenicima koji ispunjavaju uslove konkursa dodele studentskih i učeničkih stipendija za školsku 2018/2019 godinu;

Usklađena je i odluka o finansijskoj pomoći porodiljama koja se primenjuje  od 2011. godine a sada će pravo ostvariti i majke drugih nacionalnosti sa državljanstvom  republike Srbije. Takođe je izglasana i jednokratna novčana pomoć od 5 000 dinara za učenike prvog razreda osnovne škole koja će početi da se primenjuje od septembra 2019. godine. Skupštinsko zasedanje završeno je usvajanjem  Statuta opštine Ivanjica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *