Počela rekonstrukcija Crnjevskog mosta

Radovi na kompletnoj sanaciji i rekonstrukciji mosta preko reke Moravice u naselju Crnjevo u Ivanjici, zvanično su počeli u ponedeljak 7. maja. Tada je otvoreno gradilište, a u složenom poslu rekonstrukcije ovog važnog komunikacijskog objekta radiće konzorcijum preduzeća: “Granit Plus” – Užice, “SIG” – Beograd, “GPD Nikolić” i “Amiga” iz Kraljeva.

bannerPREMIER-g Počela rekonstrukcija Crnjevskog mosta

Naručilac posla je opština Ivanjica a ukupna investicija koštaće 28.735.199 dinara. Sredstva je obezbedila Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Tokom rekonstrukcije važiće izmenjeni režim saobraćaja koji će izvođač koordinisati sa Odeljenjem za saobraćaj ovdašnje opštinske uprave. Rok za završetak posla je 6 meseci.

  • U toku izvođenja pripremnih radova, saobraćaj će funkcionisati prema privremeno postavljenoj signalizaciji. Kada počnu radovi na samoj konstrukciji odnosno šipovima mosta, on će morati da bude potpuno rasterećen, pa će uslediti kompletno zatvaranje saobraćaja. To će se dešavati za vreme školskog raspusta i neće trajati dugo“, rekli su za Info LIGU u preduzeću „Granit Plus“.

Zbog sve veće opasnosti za bezbedno odvijanje saobraćaja preko ovog mosta, a nakon 33 godine od njegove izgradnje, opština Ivanjica je u saradnji sa Vladom Srbije preduzela ključne korake za sanaciju strukturnih oštećenja koja su nastala u prethodnom periodu.

IL-most-crnjevo-bok Počela rekonstrukcija Crnjevskog mosta

U izveštaju Stručne komisije sastavljene od građevinskih inženjera, koja je tokom 2016. godine konstatovala činjenično stanje štete na licu mesta, navodi se da je na mostu preko Moravice koji je deo ulice Kirila Savića, evidentirano sleganje levih obalnih stubova, da zbog sleganja temelja dolazi do oštećenja i drugih elemenata konstrukcije mosta, te da je evidentno i oštećenje kolovozne ploče koja je popravljana u više navrata prethodnih godina. Glavni nosači na mostu, prema izveštaju komisije, nemaju ispravno rešen problem odvođenja atmosferskih voda, betonska konstrukcija nije pravilno zaštićena, a nosači instalacija koje prolaze ispod mosta su u veoma lošem stanju.

Idejno rešenje rekonstrukcije i sanacije mosta izradio je ogranak banjalučkog instituta za građevinarstvo „IG” iz Beograda. Ono podrazumeva promenu gornjeg stroja (ograde, asfalta, pešačkih staza i ivičnjaka) i zamenu novim elementima uz zadržavanje postojećih dimenzija poprečnog profila. Odvodnjavanje mosta biće rešeno uvođenjem slivnika, a na strani inženjerske sigurnosti izvršiće se oblaganje stubova betonom debljine 25 centimetara koji se nalaze u vodi.

IL-most-crnjevo-odozdo Počela rekonstrukcija Crnjevskog mosta

Projekat mosta preko reke Moravice koji spaja naselje Crnjevo sa centrom Ivanjice urađen je 1979. ali je zbog nedostatka novčanih sredstava sagrađen 1984. godine. Ukupna dužina mosta je 50 metara, a njegova širina sa pešačkim stazama odnosno trotoarima iznosi 9 metara.

You may also like...

2 Responses

  1. Pera kaže:

    Ko gura više ovaj Granit plus …

    • ivanjicanin kaže:

      Posten rad , rokovi , dobra ponuda na tenderima itd . A ko bi iz Ivanjice to radio

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *