Autoput preko Ivanjice kraći i znatno jeftiniji (VIDEO)

Izabrana i od Vlade Srbije potvrđena trasa autoputa od Požege do Boljara koja ide preko Ivanjice, od zlatiborske varijante kraća je za 40 kilometara i jeftinija za čak pola milijarde evra. No, bez obzira na to i ovaj pravac biće izuzetno zahtevan i skup, kažu stručnjaci koji su radili na planiranju varijante „Istok 1“, duge 106,8 kilometara do granice sa Crnom Gorom. Zbog same konfiguracije terena, zaobilaženja granica Parka prirode i Rezervata biosfere Golija sa zapadne strane i projektima planiranog grejanja kolovoza u zimskim uslovima preko Peštera, ova deonica autoputa E-763 na Koridoru 11, koštaće najverovatnije oko 1,9 milijardi evra.

Prema generalnom projektu koji je izradio Saobraćajni institut CIP, autoput je projektovan za brzine od 100 i 120 kilometara na čas. Na njemu će biti potrebno izgraditi čak 97 mostova, ukupne dužine oko 20 kilometara i 51 tunel, ukupne dužine oko 27 kilometara.

Na samom početku trase u Požegi, predviđeno je ukrštanje sa autoputem  E-761 Požega – Kotroman, koji preko Užica i Čajetine ide do granice sa Republikom Srpskom. Projekat zahteva i tri denivelisane raskrsnice: u Arilju, Ivanjici i Dugoj poljani, 10 benzinskih pumpi, 18 odmorišta i 107 retenzija.

Kako će izgledati deo auto-puta do Crne Gore – prilog RTS

Precizirana takozvana varijanta „Istok 1“, polazi iz sela Prilipac, pa preko Arilja na ivanjičku teritoriju ulazi u Donjem Radaljevu. Autoput Ivanjicu obilazi sa severoistočne strane. Dolinom Moravice trasa je položena južno sve do predela Kosovice i obilazeći Goliju spušta se do Kovilja, a zatim pored Biočana do Duge Poljane, preko Peštera pravcem severoistok – jugozapad stiže do Boljara.

Saobraćajni institut CIP do sada je uradio Prethodnu studiju opravdanosti i Generalni projekat deonice autoputa Požega – Boljare, međutim na Glavni izvođački projekat još uvek se čeka. On će definitivno do u detalje precizirti trasu, a kada će početi njegova izrada, još nije precizirano.

Ministarstvo građevinarstva saobraćaja i infrastrukture je nedavno poručilo: „Koridor 11 će proći kroz Pešter, čim se obezbede finansije“.

You may also like...

2 Responses

  1. Неша kaže:

    Nadam se da će biti ulazna i izlazna rampa kod Kovilja..Preciznije kod Marijevca..Gde je nekad davno planiran tunel kod Jovićevića..

  2. Неша kaže:

    odlično ako bude išao preko Golije..Naročito Kosovica pa ispod Bratljeva pa Kovilje…A tu je moje Erčege blizu..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *