Od ponedeljka komisija za procenu štete na terenu

Komisija za procenu štete u zasadima malina ali i drugog voća u ovom kraju, koju će činiti predstavnici lokalne samouprave-odeljenja za poljuprivredu, strčne službe iz Kraljeva i Institura za voćarstvo iz Čačka, krenuće na teren već u ponedeljak. Procena štete vršiće se na reprezentativnim uzorcima u Mesnim zajednicama, a pomoć koja će nakon toga uslediti biće raspoređena svim proizvođačima na području ivanjičke opštine.

  • IL-nenad-glavinic Od ponedeljka komisija za procenu štete na terenuOvo je bila najbolja varijanta kako bismo brzo i efikasno izvršili procenu štete. Na sastanku u Ministarstvu pojoprivrede naišli smo na razumevanje i želju da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli štetu, ali se prvo mora izvršiti procena. Održali smo sastanak sa predstavnicima svih 17 Mesnih zajednica i dogovorili da nakon razgovora sa meštanima dostave uzorkovane parcele koje će komisija obići. Cilje je da sa manjeg reprezentativnog uzorka dođemo do što realnije procene štete na celokupnom području opštine. Trudićemo se da budemo prva opština koja će uraditi procenu štete kako  bi ministar Nedimović mogao što pre izveštaj da prezentuje Vladi sa zahtevom za odobravanje pomoći  proizvođačima iz Ivanjice, a nadam se i drugih krajeva koji  imaju slične ili site probleme.-rekao je pomoćnik predsednika opštine Ivanjica, Nenad Glavinić.

Lokalna samouprava uputila je zahtev stručnim službama u Kraljevu da nakon obilaska terena dostave predlog o vrsti pomoći kojom bi se prevazišle trenutne posledice i umanjile štete u budućem periodu.

  • Na sastanku u Ministarstvu privrede prevashodno se vodio razgovor o pomoći malinarima i drugim voćarima u donaciji goriva, veštačkog đubriva i sredstava za zaštitu iz robnih rezervi,  uz naše insistiranje da se obezbede subvencije za nabavku zdravog sadnog materijala. Ideja je da poljoprivredni proizvođači oforme nove bezvirusne zasade i da zajedno sa stručnim licima iz Instituta za vočarstvo u Čačku razvijaju i unapredjuju proizvodnju.-kaže Glavinić.

Po njegovim rečima, na sastanku kome su osim predstavnika lokalne samouprave prisustvovali i  ljudi iz Asocijacije malinara Srbije, ministar poljoprivrede, Branislav Nedimović, jasno je istakao da je u prva tri meseca ove godine izvezeno 25 380 tona malina. Zvanična izvozna cena u proseku je 2,33 eura za kilogram.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *