Edukacija najmlađih o sistemu upravljanja otpadom

Tokom predhodne dve sedmice, učenicima nižih razreda osnovne škole i predškolcima, održana je prezentacija na teme upravljanja otpadom , primarne selekcije i reciklaže. Predavanja su realizovana u ivanjičkim osnovnim školama “Milinko Kušić”  i “Kirilo Savić” zatim u OŠ”Sreten Lazarević” Prilike, OŠ”Vučić Veličković” Međurečje i u predškolskoj ustanovi”Bajka”. Deci je detaljno objašnjen sistem upravljanja otpada i važnost primarne selekcije i reciklaže u smislu očuvanja životne sredine.Takođe, mališani su imali priliku da čuju kako se u Regionalnom centru za upravljanje otpadom JKP”Duboko” vrši ceokupni sistem odvajanja otpada pre reciklaže.

U holu škola i predškolskih ustanova postavljene su kante za selektovanje otpada koja će deca moći da koriste I samim tim od malih nogu razvijaju svest svest o značaju očuvanja životne sredine kroz savesno i selektivno odlaganje otpada. Sav sakupljeni primarno selektovani otpad  preuzeće JKP”Ivanjica” i proslediti na  dalji tretman u centar za selekciju i upravljanje otpadom JKP”Duboko” Užice.

Prezentaciju je održala Jovana Radonjić ,saradnik za odnose sa lokalnim samoupravama JKP”Duboko” Užice u prisustvu direktora JKP”Ivanjica” Ivanjica , Vladimira Bojanovića. Plan je da se kante za primarnu selekciju postave i u srednjim školama, Gimnaziji i Tehničkoj školi u Ivanjici.

IL-reciklaza-predavanje2 Edukacija najmlađih o sistemu upravljanja otpadom

Do sada je system primarne selekcije zaživeo u ulicama Boška Petrovića, Milinka Kušića, Nušićevoj, Miće Matovića, Keju braće Damjanović i  ulici Cvetka Zečevića. Primarnu selekciju u najvećoj meri vrše pravni subjekti u svim ulicama i nekolicina fizičkih lica. Takođe primarna selekcija je uvedena u sve javne ustanove na lokalnom nivou.

  • IL-jkp-prilke-bojanovic Edukacija najmlađih o sistemu upravljanja otpadomPlan nam je da u što većoj meri proširimo primarnu selekciju kako bi pre svega podigli nivo svesti građana vezanu za ovu oblast koja je jako bitna u očuvanju životne sredine. Kod dece smo našli na veliki odziv i interesovanje i znamo da će oni sve što čuju I vide tokom prezentacija, primeniti na najbolji način. Imamo velike planove u oblasti primarne selekcije i radimo punom parom kako bi građani pre svega imali benifit. Apelovao bi na građane, pogotovu u ulicama u kojima smo već uveli primarnu selekciju, da daju akcenat na vršenje iste a mi iz JKP”Ivanjica” stojimo na raspolaganju što se tiče odnošenja smeća i deljenja džakova građanima. U neko dogledno vreme radićemo analizu stanja koja bi trebala da nam pokaže ko i koliko vrši primarnu selekciju kako bismo iste mogli da nagradimo. – rekao je za InfoLIGU, Vladimir Bojanović, direktor JKP”Ivanjica”.

Prezentacije u školama na prvom mestu imaju za cilj edukaciju i budjenje svest kod mladih narašataja o važnosti primarne selekcije i reciklaže otpada, kaže za naš portal Jovana Radonjić, savetnik za odnose sa lokalnim samoupravama JKP”Duboko” Užice.

  • Smatram da su deca naši glavni pokretači u svakom smislu pa i u smislu upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine. Jako sam zadovoljna kako su oni reagovala na ovu temu i nadam se da će ono što smo naučili prenati na sve generacije u svom okruženju. Godinama ulažemo velike napore da razvijemo sistem primarne selekcije ,kako mi u JKP”Duboko” tako i lica koja su zadužena za sistem upravljanja otpadom u JKP”Ivanjica”  i verujem se da ćemo ostvariti zadovoljavajuće rezultate u tom smislu.– zaključuje Radonjićeva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *