Ivanjičani na takmičenju učeničkih kompanija

U tržnom centru  ‘’Plaza ‘’-Kragujevac, u četvrtak 30. marta,  biće održano Regionalno takmičenje učeničkih kompanija iz jugozapadne i centralne Srbije na kome će 36 srednjoškolskih timova iz Ivanjice,  Trstenika, Prijepolja, Knića, Svilajnca, Lučana, Užica, Kraljeva, Kragujevca, Aleksandrovca, Kučeva, Kruševca, Arilja i Požege ponuditi svoje proizvode i usluge široj javnosti, dok će članovi žirija ocenjivati njihove kompanijske izveštaje, prodajne veštine i jedinstvenost ponude.

Ivanjicu će predstavljati učenici, Jovana Krivokuća, Boško Radivojević  i Aleksa Peruničić iz ivanjičke Gimnazije, pod stručnim rukovodstvom profeorke računarstva i informatike Ane Stamenić, koordinatora ovog programa.

Učenička kompanija je jedan od najpoznatijih programa Dostignuća mladih koji obezbeđuje osnovno ekonomsko obrazovanje za učenike srednjih škola i sprovodi se širom sveta. Program traje preko cele školske godine a Evropska komisija ga je označila kao najbolji primer preduzetničkog obrazovanja. Učenici koji su „zaposleni” u ovim kompanijama tokom školske godine stiču znanja o tržišnoj ekonomiji i preduzetništvu kroz programe „Dostignuća mladih” i svoju kompaniju vode od osnivanja do izrade kompanijskog izveštaja i zatvaranja kompanije. Program Učenička kompanija deo je projekta „Godina preduzetništva” koji sprovodi Vlada Republike Srbije.

Na takmičenju će učenici imati priliku da javnosti pokažu koje proizvode i usluge su razvijali tokom godine ali i da „odmere snage” sa svojim vršnjacima, a najboljih pet kompanija učestvovaće na nacionalnom finalu u Beogradu, zajedno sa pobednicima ostala tri regionalna takmičenja (jugoistočna Srbija, Beograd i Vojvodina). Najbolja učenička kompanija na nacionalnom nivou predstavljaće Srbiju na evropskom takmičenju najboljih učeničkih kompanija koje će biti održano u julu ove godine u Briselu.

Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz saradnju i finansijsku podršku Ministarstva privrede, Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), kompanije TeleGroup i tržnog centra Kragujevac Plaza.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *