SUMA SUMARUM 2017. – Nezaposlenost 12,9%, inflacija 3%, a zarade veće za 4%

Ukupna ekonomska aktivnost u Srbiji, merena bruto domaćim proizvodom i iskazana u stalnim cenama, ostvarila je u 2017. realni rast od 1,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Bruto investicije u osnovna sredstva su u 2017. Godini  realno porasle 5,3 odsto u poredjenju s prošlom godinom, navodi RZS u današnjem saopštenju, napominjući da je kod svih pokazatelja reč o proceni.

Fizički obim industrijske proizvodnje je u ovoj godini povećan za 3,9 procenata u odnosu na 2016, dok je fizički obim poljoprivredne proizvodnje opao za 10 posto.

Vrednost izvedenih radova u gradjevinarstvu je zabeležila realni rast od 2,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Promet u trgovini na malo je takodje realno povećan za 4,0 posto, a u trgovini na veliko za 7,8 posto u tekućim cenama.

Realni rast je zabeležen i kod usluga smeštaja i ishrane od 7,8 procenata, dok je broj noćenja turista povećan za 10,3 odsto u odnosu na prošlu godinu.

U sektoru Saobraćaj i skladištenje procenjeni rast fizičkog obima iznosi 9,9 odsto, a oblast telekomunikacija rast od 1,2 posto.

Procena spoljnotrgovinske robne razmene, u evrima, pokazuje da je izvoz u 2017. godini porastao za 13 procenata, a uvoz za 14,2 odsto u odnosu na 2016.

Prema rezultatima Ankete o radnoj snazi došlo je do povećanja zaposlenosti i smanjenja nezaposlenosti. Stopa zaposlenosti u trećem kvartalu iznosi 48,2 posto, a stopa nezaposlenosti 12,9 odsto.

Neto zarade su ove godine nominalno veće za 4,1 odsto, a realno za 1,1 procenat ,nego godinu dana ranije.

Godišnja stopa inflacije za 2017. godinu iznosi 3,0 odsto, procenio je Republički zavod za statistiku

InfoLIGA/Tanjug

[table id=1 /]

You may also like...

1 Response

  1. ja78 kaže:

    Kakva crna statistika? Pitajte narod kako živi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *