Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Sneg koji već dva dana pada u višim predelima ivanjičke opštine izazvao je velike štete na zasadima malina ali i stablima voća gde je rod mahom uništen. Slična je situacija u Dragačevu i Arilju, u predlima pogođenim vremnenskim neprilikama.

Predsednik Asocijacije malinara Srbije, Dobrivoje Radović, kaže da će opština Ivanjica samo na prihodu od malina kalirati od 10 do 15 miliona eura.

  • IL-radovic Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)Računica je prosta. U ivanjičkoj opštini ima oko 1800 hektara pod zasadima maline. U zimskom periodu od snega i mraza uništeno je gotovo polovina malinogorja, novi sneg i mraz koji su pogodili ovaj kraj izazvali su štetu u višim predelima do 70 odsto u nižim do 20 što je opet u proseku oko 50 odsto od onoga što je ostalo. Dakle negde oko 450 hektera maline imamo uoptebljive u ovom trenutku. 2016. godine od malina je ova opština imala prihod izmedju 25 i 27 milona eura. Sada će on zasigurno biti manji za oko 15 miliona. Sve je ovo računica na cenu od 230 dinara koliko se prošle godine plaćalo za malinu-kaže Radović.

Situacija na terenu ni malo ne ohrabruje. Beli pokrivač se zadržao na visinama iznad 700 metara i padao je sa kraćim prekidima gotovo čitavog dana. Slika Osonice u popodnevnim satima više je ličila na kraj januara nego na duboko proleće. Snega ima oko desetak centimetara, a debljina se povećava sa povećanjem nadmorske visine.

IL-maline-info-liga Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Poljoprivrednici u ovom selu tvrde da su svo izbeharalo voće obrali sneg i niske temperature. Kažu da ove godine neće biti šljiva, jabuka, kajsija, trešanja, oraha, drena, jer su stabla  procvetala, a tada su najranjivija.

Više ih ništa ne iznenađuje. Kad je moglo snega prošle godine biti u drugoj polovini maja, aprilski sa niskim temperaturama nije ništa novo. Iz ove kože se u drugu, kažu, ne može.

Zasadi malina još nisu u kritičnom stanju. Polomljenih lastara ima, ali ako sneg prestane da pada štete bi mogle da se zadrže po slobodnoj proceni na oko desetak posto. Međutim ako se sa padavinama nastavi, situacija će biti više nego rizična.

Fotografije koje govore više od reči (foto Milanko Bošković)

IL-pod-snegom-dren Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Dren

IL-pod-snegom-jabuka Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Jabuka

IL-pod-snegom-jorgovan Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Jorgovan

IL-pod-snegom-kajsija Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Kajsija

IL-pod-snegom-kruska Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Kruška

IL-pod-snegom-orah Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Orah

IL-pod-snegom-ribizla Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Ribizla

IL-pod-snegom-sljiva Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Šljiva

IL-pod-snegom-vrba Milionska šteta od snega u voćnjacima i malinjacima (FOTO)

Vrba

 

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *