Oduševiće vas novi stanari OŠ ”Milinko Kušić”

Nesvakidašnje zanimljiv prizor na samom ulazu u OŠ ’’Milinko Kušić’’ iz Ivanjice. Na desetine šarenih papagaja i drugih ptica u lepo uredjenom prostoru predstavljaju pravu atrakciju za mališane. Ali, osim radosti koju donose deci, nastavnicima i posetiocima škole, ove divne ptice zapravo su deo jednog veoma značajnog projekta čija realizacija podstiče kreativnost u nastavi i razvija svest o preduzetništvu.

IL-skolske-ptice-2 Oduševiće vas novi stanari OŠ ''Milinko Kušić''

Ova škola ranije se uključila u medjunarodni projekat o preduzetništvu koji za cilj ima edukaciju i praktičan rad sa decom u smislu priprema za samostalan život ,obezbeđivanja ekonomske egzistencije i sticanja radnih navika.

  • Oni sami mogu da proizvode neke predmete, u skladu sa njihovim uzrastom, kasnije prodajom istih ostvare prihod. Sve ovo usko je povezano sa nastavnim predmetima. Konkretno u školi funkcioniše opremljena radionica za tkanje, tako da deca kroz matematiku računaju koliko materijala treba za jednu recimo krparu, onda na likovnom crtaju dezene, kasnije rade kalkulaciju  i zaokružuju proces samom izradom-tkanjem. Prave se i drugi predmeti, ramovi za slike, sveće, korpice ali smo želeli da sve to podignemo na jedan viši nivo pokretanjem ovog Zoo kutka.-kaže direktor škole Stevan Davidović.

IL-skolske-ptice-3 Oduševiće vas novi stanari OŠ ''Milinko Kušić''

Čitav projekat vezan za Zoo kutak zamišljen je tako da deca hrane ptice, brinu onjima, kada se izlegu ptići da ih prodaju po simboličnoj ceni od 100 dinara kako bi ostvarili prihode za hranu i kupovinu novih ptica.

  • U startu smo nabavili desetak tigrica ali i drugih papagaja , ima tu sigirno pet-šest vrsta ptica. Već su se ispilili mladi i deca ih preuzimaju pa se dalje odvija proces u krug. Naravno da cilj nije zarada već razvijanje svesti kod učenika na koji način treba da brinu o životinjama, da to prijateljstvo i ljubav  prenesu i na svoje bližnje, takođe na ovaj način da steknu i radne navike.-kaže direktor Davidović.

IL-skolske-ptice-4 Oduševiće vas novi stanari OŠ ''Milinko Kušić''

Osim što je praktičan, ovaj  Zoo kutak  je prava atrakcija za sve koji posećuju OŠ ’’Milinko Kušić’’. Selfi sa papagajima postao je već uobičajen a mladi preduzetnici razmišljaju kako se i od toga može napraviti dobar posao.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *