Mali broj zahteva za subvencije u nabavci nove mehanizacije i opreme

Prema zvaničnim podacima kojima raspolaže Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u čijem domenu je rešavanje po zahtevima za nabavku nove mehanizacije prema važećem Pravilniku o podsticajima za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje, sa područja teritorije opštine Ivanjica podneto je ukupno 59 zahteva.

Do sada je prihvaćeno i odobreno njih 21, pet je vraćeno na dopunu dokumentacije, dok je 33 u trenutnom razmatranju.

Pomenutim pravilnikom, poljoprivrednim proizvođačima je bila omogućena subvencionisana nabavka nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje, zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura, za obradu zemljišta, setvu, sadnju, prihranjivanje/đubrenje, rezidbu, berbu/žetvu i transport, ali i novih plastenika i opreme.

IL-traktori-u-izbi Mali broj zahteva za subvencije u nabavci nove mehanizacije i opreme

U sektoru podrške investicijama za nabavku novih mašina, opreme i kvalitetnih priplodnih grla za unapređenje primarne stočarske proizvodnje, zahtevi su podnošeni za poboljšanje organizacije i efikasnosti stočarske proizvodnje i pripremu, distribuciju i skladištenje koncentrovane i kabaste stočne hrane, za manipulaciju, separaciju i distribuciju čvrstog i tečnog stajnjaka, nabavku kvalitetnih priplodnih grla, opreme za ribnjake, pčelarstvo i proizvodnju konzumnih jaja.

Sudeći prema zvaničnim podacima Uprave za agrarna plaćanja, stiče se utisak da je veoma mali broj Ivanjičana bio zainteresovan za ovu vrstu subvencija koja je zbog otežanih uslova u proizvodnji na ovom području iznosila čak i 65 odsto od cene bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Jedino opravdanje može se tražiti u prilično velikom broju zahteva za nabavku novih traktora koji je premašio broj 130. Neslužbeni podaci govore da je do danas kupovinu traktora po subvencionisanim uslovima ostvarilo čak 127 poljoprivrednika.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *