Oprez! U Ivanjici svinjsko meso zaraženo trihinelom

Prvi slučaj obolele životinje od trihineloze na području ivanjičke opštine posle nekoliko godina, registrovan je danas u selu Raščići.Kontrolom mesa zaklane svinje u laboratoriji Veterinarske ambulante „Vetas Dar“ u Ivanjici, ustanovljeno je prisustvo trihinele. Obzirom da je ovaj parazit opasan po ljudsko zdravlje, meso zaražene životinje proglašeno je neupotrebljivim i biće bezbedno uništeno.

  • IL-vetas-dar-dr-raco-dramicanin Oprez! U Ivanjici svinjsko meso zaraženo trihinelomDoneti uzorak sam lično kontrolisao i ustanovio prisustvo trihinele. Zatim sam otišao na lice mesta i još jednom potvrdio pozitivan rezultat. Meso je proglašeno neupotrebljivim i veterinarska inspekcija će ga neškodljivo ukloniti. Očekuje se dolazak nadležne inspekcije iz Čačka pod čijom kontrolom će meso biti likvidirano – kaže za InfoLIGU Ratomir Dramićanin doktor veterinarske medicine i vlasnik veterinarske ambulante „Vetas Dar“.

Prema njegovim rečima, svinje najčešće budu zaražene ovim parazitozom ako su u dodiru sa obolelim glodarima odnosno miševima i pacovima. Svoju zarazu ne mogu preneti na druge životinje na farmi.

Trichinella spiralis (parazit iz roda Trichinella) je glavni uzročnik ljudske trihineloze u svetu koja nije samo opasnost po zdravlje ljudi, već predstavlja i ekonomski problem u proizvodnji svinja i drugih životinja, pa tako i u proizvodnji hrane. Zbog toga se glavni napori u mnogim zemljama svode na kontrolu ili eliminisanje Trichinelle iz lanca ishrane.

IL-trihinela2 Oprez! U Ivanjici svinjsko meso zaraženo trihinelom

Trihineloza nastaje konzumiranjem sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa životinja koje sadrže žive larve Trihinellae spiralis, uglavnom svinjetine i suvomesnatih  prerađevina od svinjskog mesa. Iz tog razloga vrlo je opasno jesti meso koje nije provereno na prisustvo ovog parazita.

Prvi simptomi bolesti su proliv, povišena telesna temperatura, slabost, a zatim se javlja otok očnih kapaka i snažni bolovi u mišićima. Moguća je pojava kardioloških i neuroloških komplikacija, dok kod najtežih oblika infekcije može doći do smrtnog ishoda zbog oštećenja srčanog mišića. Kod blažih oblika infekcije, većina simptoma povlači se nakon par meseci. Umor, slabost i proliv nekada mogu da traju više meseci.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *