Kad je cena losa maline rode i u zimu

Bere se obično oko Vidovdana i Ivanjdana a ona je rodila i sazrela – uoči Aranđelovdana.

Ima više od tri meseca kako je prošla berba malina i od kada se zasadi spremaju za naredno leto, ali u jednom malinjaku na periferiji Užica rod je debelo poranio. Ne neke uvozne, nama nepoznate sorte, već najrasprostanjenije, “vilameta”.

Da malina rodi u ovo doba godine nije nepoznato, ali se veoma retko dešava. U malinjaku Milana Goronjića u užičkom naselju Marin Breg malina je sazrela na mladim izdancima koji su spremljeni da berićet daju sledeće godine.

Da je klima sve ćudljivija potvrđuje primer od prošle godine kada je početkom novembra u Gornjem Dubcu na 800 metara nadmorske visine, rodila malina.

IL-maline-u-zimu2 Kad je cena losa maline rode i u zimu

Takođe je reč o sortama čije plodove meštani beru tokom juna i jula meseca. Poljoprivrednici su šokirani, a stručna lica bez pravog objašnjena.

 • Ne znamo šta se događa ali znamo da ne valja. Od ovih malina koje su sada cvetale i rodile naredne godine nema ništa. Kao što vidite ljudi su u avgustu odvezali stabljike i polegli po zemlji da se ne lome jer su očekivali sneg u novembru, a dobili cvetanje malina. Nešto nam je ozbiljno poremetilo klimu i mislimo da će se to loše odraziti na poljoprivrednike. Sve ove maline koje su sada cvetale ili rodile, kad im dođe sezona neće moći da daju plod, što bi mi ovde rekli” od njih naredne godine nema ništa’’– tvrde poljoprivrednici.

Pitali smo stručnjake šta se dešava, ali svi odgovori o cvetanju malina u novembru su na bazi pretpostavke bez jasnog objašnjenja.

B.Bojović i V.Lojanica

You may also like...

4 Responses

 1. Darko kaže:

  Da li infoliga ima informaciju sta se desava sa malinom? Receno je da ce se pratiti izvoz i da ce biti doplata, da li se to dogadja?

 2. ZoSa kaže:

  Prošle godine još u septembru mi ucvetalo i kasnije rodilo 70% malinjaka na vrhu zaperaka. Tada mi je stručnjak rekao da za iduću berbu na tim mladicama neću imati rod bar pola metra do vrha i tako je bilo.
  P.S. Nije samo meni nego mnogima. Sveštica, Ivanjica

 3. Poznavalac prilika kaže:

  Molim Info ligu da vec pocne da istrazuje kod nadleznih,koja ce cena biti dogodine maline.

 4. Ana kaže:

  Vise nije ni bitno sta cebiti sa malinom,lopovi su i nju uzeli pod svoje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *