Edukacija osnovaca – Fondacija Tijana Jurić o bezbednosti na internetu

Fondacija Tijana Jurić održala je danas edukativno predavanje učenicima osmog razreda svih škola na području ivanjičke opštine o pravilnom korišćenju interneta kroz projekat „Bezbedni na internetu – bezbedni u životu“  koji je podržalo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Osnivač Fondacije, Igor Jurić, predstavio je deci realne primere zlostavljanja i zloupotreba na internetu zabeležene u Srbiji, ističući da se mora stvoriti realna slika o tome  da se loše stvari ne dešavaju „nekome i tamo negde’’, već da svi mogu biti potencijalne žrtve interneta.

Kroz video zapise ali i tokom diskusije deca su upoznata sa primerima njihovih vršnjaka koji su doživeli loša iskustva usled nebezbednog korišćenja društvenih mreža i drugih elektronskih aplikacija.

IL-edukacija-os2 Edukacija osnovaca - Fondacija Tijana Jurić o bezbednosti na internetu

Nažalost, deca nisu svesna da su u opasnosti i da su žrtve nekog oblika nasilja na internetu – vršnjačkog, nasilja na društvenim mrežama ili čak seksualnog uznemiravanja.Kako je ranije objavljeno svako treće dete osnovnoškolskog uzrasta pretrpelo je u poslednje dve godine neku vrstu internet nasilja. Srednjoškolci su u tek 12 odsto slučajeva svesni onlajn nasilja nad sobom ili drugima i svesni potencijalnih rizika na internetu, a veliki problem predstavlja i to što čak 65 odsto profesora i nastavnika ne zna kako bi zaštitilo svoje učenike od ovog sve učestalijeg nasilja nad decom i učenicima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *