Za strateški razvoj Golije – prelaz od planiranja ka razvoju

Strateški razvoj Parka prirode „Golija“ koji podrazumeva očuvanje prirodnog i kulturnog blaga ali i ekonomski napredak ovog područja kako bi lokalno stanovništvo živelo bolje je zajednički cllj svih zainteresovanih strana, poručeno je sa okruglog stola, organizovanog u okviru projekta „Golija – prelaz od planiranja ka razvoju“, koji se juče i danas održava u Kraljevu.

Ovaj projekat, koji je iniciralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Vlade Republike Srbije, a najvećim delom, u vrednosti od 300.000 evra, finansijski podržavaju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko razvojnog programa Evropski PROGRES, ima za cilj da stvori uslove za održivi razvoj Parka prirode „Golija“. Pored definisanja modela opšteg upravljanja razvojem koji će biti izrađen u skladu sa nacionalnim okvirom i lokalnim kontekstom, projekat podrazumeva i izradu nedostajuće planske dokumentacije za izgradnju ključnih infrastrukturnih koridora neophodnih za razvoj Golije.

  • IL-Kraljevo-26.10.2017-Progres-Golija-ds-miroslav Za strateški razvoj Golije - prelaz od planiranja ka razvojuDanas trendovi na globalnom nivou pokazuju kako su destinacije sa očuvanom prirodom važne i mi treba da iskoristimo taj trend, te da uz poštovanje i očuvanje životne sredine i valorizaciju svih prirodnih i kulturno-istorijskih znamenitosti razvijemo našu Goliju u pravom pravcu“, rekao je Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koje učestvuje u realizaciji projekta sa 50.000 evra.

Zato je Ministarstvo u saradnji sa Evropskim PROGRES-om organizovalo tematske okrugle stolove i okupilo predstavnike ministarstava i lokalnih vlasti, institucija, privatnog i civilnog sektora, kao i pojedince da zajedno razmotre i definišu model upravljanja razvojem Parka prirode „Golija“ i Golijom kao turističkom destinacijom. Oko 60 učesnika i učesnica skupa u Kraljevu tokom dva dana diskutovaće o svim važnim segmentima razvoja Golije uključujući zaštitu životne sredine, očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, ekonomske i turističke aspekte, kao i razvoj infrastrukture, što će doprineti da se sagledaju različita gledišta i nađu kvalitetna rešenja.

IL-Kraljevo-26.10.2017-Progres-Golija-005 Za strateški razvoj Golije - prelaz od planiranja ka razvoju

Ističući jedinstvenost Golije i njen veliki potencijal da u narednom periodu za lokalne samouprave i zajednice ostvari ekonomsku korist, Marko Vujačić, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES, posebno je naglasio da ceo proces definisanja pravaca razvoja Golije treba da prati principe dobrog upravljanja koji će osigurati očuvanje statusa Parka prirode. Vujačič je takođe naveo da je održivi razvoj nešto o čemu se mora voditi računa.

  • Uz očuvanje i zaštitu životne sredine, za održivi razvoj bitna je praticipacija svih zaintersovanih strana i mi verujemo da svi oni kojih se Golja tiče treba da učestvuju u definisanju projekata, politika, i mera koje treba sprovoditi na razvoju ovog nacionalnog blaga“, rekao je Marko Vujačić. On je dodao da se takođe u obzir može uzeti dobra evropska praksa i iskustva u ovoj oblasti uz prilagođavanje lokalnom kontekstu.

IL-Kraljevo-26.10.2017-Progres-Golija-027 Za strateški razvoj Golije - prelaz od planiranja ka razvoju

Nacionalni menadžer Evropskog PROGRESa je rekao da iako se ovaj razvojni program nalazi u završnoj fazi sprovođenja, Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) koja implementira program pored svog mandata u oblasti infrastrukture, ima iskustvo i kapacitet da u narednom periodu nastavi saradnju sa svim akterima na ovom projektu.

  • Drago mi je što smo svi prepoznali značaj razvoja Golije, a grad Kraljevo će biti ravnopravan partner na ovom projektu za koga smatramo da predstavlja početak dobre saradnje tokom koje će Golija preći od planiranja do razvoja i postati prepoznatljiva destinacija na mapi Srbije”, rekla je zamenica gradonačelnika Kraljeva, Marica Mijajlović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *