Dušanka Đurašević iz Ivanjice – žena koja kontroliše nebo nad Srbijom (VIDEO)

Dušanka Đjurašević iz ivanjičkog sela Budoželja, jedna je od retkih žena u Srbiji koja se uz supruga Milana hrabro bori sa gradonosnim oblacima. Kada se u kući Đuraševića oglasi radio stanica, koja je u direktnoj vezi sa Radarskim centrum Sjenica,  ovaj bračni par prekida sve radnje i kao u vojsci spremno čeka zapovest za dejstvo protivgradnim raketama. Dušanki u početku nije bilo lako. Gurnuli su je u vatru, kako kaže na prečac, ali dobro se snašla.

Protivgradna stanica u selu Budoželja počela je sa radom 1980. godine a prvi strelac bio je Milanov otac.

Odgovornost je ogromna kažu Djuraševići, posao težak a motiv da ne odustanu vezan je isključivo za činjenicu da su do sada spasli na hiljade hektara useva.

Bračni par Đurašević skladno živi, dele lepe i teške trenutke a dele i ovaj posao iako mnogi misle da je on namenjen sigurnoj muškoj ruci.  Međutim, Milan ima poverenje u Dušanku pa su na stanici naizmenično.

IL-Djurasevici-strelci- Dušanka Đurašević iz Ivanjice - žena koja kontroliše nebo nad  Srbijom (VIDEO)

Teško da će neko od mladih naslediti ovaj posao. Biti protivgradni strelac znači svakodnevnu obavezu , javljanje Centru tri puta na dan i dejstvovanje u bilo koje doba dana i noći. To omladina neće, kažu Đuraševići, pa su jedini spas u budućnosti automatska protivgradna dejstva.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *