Počelo rušenje mosta na Naperu – servisne staze na reci Moravici (VIDEO)

Takozvanu servisnu stazu trenurno uklanja preduzeće „Hidro Tan“ iz Beograda, dok je nosilac posla na izgradnji nove minihidrocentrale preduzeće „Elnos“, takođe iz Beograda. U konzorcijumu sa njima su još i preduzeća „Kesler“ (Kössler) iz Austrije, „Pupin“ i „Hidro Tan“ iz Beograda.

IL-most-naper-rusenje Počelo rušenje mosta na Naperu - servisne staze na reci Moravici (VIDEO)Rušenjem kosog betonskog mosta ispred rekonstruisane brane, ispoštovaće se Mere tehničke zaštite koje je doneo Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu, ali i zahtev velikog broja Ivanjičana koji smatraju da je ovaj most –servisna staza ugrozio simbol varoši koji se nalazi u gradskom parku.

Kako je InfoLIGA ranije u više navrata pisala, u okviru kompleksa stare hidrocentrale gradi se nova minihidroelektrana instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije. Investitor je „Elektroprivreda Srbije“, a u njenu izgradnju biće uloženo 1.240.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

 

Gradnja nove minihidroelektrane podrazumeva izgradnju mašinske zgrade sa ugradnjom nove elektromašinske opreme. Godišnji proizvodni kapacitet značajno će povećati proizvodnju male HE „Moravica“, a time i iskorišćenost ove reke za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

You may also like...

2 Responses

  1. ana kaže:

    sta god da urade tu ce biti ruglo

  2. ivanjicanin kaže:

    Hoce li ovi pre srisiti most ili SIG u rnjevu popraviti , pitanje je sad

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *