Ivanjički školarci obeležili Evropski dan jezika

U prostorijama osnovne škole „Kirilo Savić“ u Ivanjici danas je prigodnim aktivnostima obeležen „Evropski dan jezika“, uz poruku da su jezici ključ razumevanja među ljudima.

Najpre je u holu škole otvorena izloba na kojoj su predstavljene četiri zemlje Evrope: Španija, Italija, Francuska i Velika Britanija. Učenici su na taj način svojim vršnjacima i publici dočarali najzanimljivije detalje tih zemalja na njihovim jezicima.

IL-evropski-dan-jezika4 Ivanjički školarci obeležili Evropski dan jezika

Deo njih je pripremao i kolače po receptima odabranih zemalja, a njihovih ruku dela su kasnije prodata roditeljima i prisutnoj publici.

  • IL-a-lazovic Ivanjički školarci obeležili Evropski dan jezikaJa sam bila zadužena da pripremim kratku prezentaciju Španije, da na par panoa izvučem najvažnije detalje ove velike zemlje. Nakon toga sam pripremala i kutije za pokovanje i prodaju makaronsa, francuskih kolača koje su učenici pravili“, kaže za InfoLIGU Isidora Lazović, učenica šestog razreda ove škole.

IL-evropski-dan-jezika2 Ivanjički školarci obeležili Evropski dan jezika

U muzičkom kabinetu veća grupa učenika je kroz svojevrsnu priredbu publiku upoznala sa više evropskih jezika, kroz recitacije, skečeve, pesmu i narativne tekstove, a upriličen je i interaktivni kviz.

  • Obelezavanje Evropskog dana jezika je već tradicija u našoj školi. Ponosna sam na aktivnosti dece koje smo danas videli tim povodom, a posebno pohvaljujem četiri profesorke engleskog i francuskog jezika i profesorku muzičke kulture koje su uz puno truda zajedno sa decom uspele da ovaj dan obeležimo onako kako smo zamislili. Sa ovog događaja šaljemo i lepu poruku, da se ovde neguju stvaralaštvo i kreativnost”, rekla je za naš portal direktorka ove prosvetne ustanove Nevenka Milošević.

U osnovnoj školi „Kirilo Savić” deca uče engleski kao obavezan i francuski kao izborni predmet, ali su se danas na različite načine mogli čuti i drugi jezici, kao što su: nemački, bugarski, finski, ruski, španski, italijanski i drugi.

IL-evropski-dan-jezika3 Ivanjički školarci obeležili Evropski dan jezika

U Evropi postoji više od 220 autohtonih jezika, što čini oko tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu.

Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine odlukom Saveta Evrope, uz pokroviteljstvo Evropske unije, u uverenju da je višejezičnost na starom kontinentu dragocena realnost koju treba sačuvati, vrednovati i braniti u budućnosti.

You may also like...

2 Responses

  1. Dušica kaže:

    Zanimljiv događaj. Mislim da su ovakvi dani pravo osveženje za decu. Na zanimljiv način nauče neke nove stvari, jačaju kreativnost i odgovornost.

  2. Rade kaže:

    Zasto se nista ne pise o skoli Milinko Kusic.Sta je bilo sa inspekcijom,pare nestale,dnevnici prepravljani,pretnje radnicima,tuzbe radnika.Niko nista da pomene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *