Osamdeset miliona za levu obalu Bjelice

Vlada Republike Srbije je odobrila opštini Lučani još 80 miliona za projekat regulacije vodotoka prvog reda reke Bjelice, na levoj obali u dužini od 1300 metara.
Navedena sredstva će se utrošiti na izdizanje regionalnog puta Lučani – Guča kroz naseljeno mesto Đerać kao i izgradnju nasipa na levoj strani pored pomenutog puta. Takođe, deo sredstava biće utošena za zatitu od poplava 12 kuća tako da će se u dogovoru sa vlasnicima kuća oko svakog stambenog objekata izgraditi zaštitni zid.
Pomoćnik predsednika, Mihailo Nikolić , navodi da završetkom izgradnje nasipa na desnoj i realizacijom projekta za zaštitu domaćinstava i poljoprivrednog zemljišta na levoj obali reke Bjelice, okon;ao bi se izuzetno složen sistem za kontrolisanje vodotoka reke Bjelice. Projekat koji je uradio institut “Jaroslav Černi” a realizovalo JP “Srbijavode” će biti jedan od najsloženijih primera za kontrolisanu regulaciju bujične reke kakva je Bjelica..
Nikolić navodi da je podržavanjem i ovog projekta država pokazala odgovornost i nameru da od velikih voda Bjelice zaštiti svako javno i privatno dobro u optini Lučani.
Predsednica Lučana, Vesna Stambolić, podseća da je Vlada Republike Srbije odobrila 330 miliona dinara za izgradnju nasipa na desnoj obali Bjelice, čiju realizaciju prati JP Srbijavode. Navodi da je proces izdradnje nasipa ušao je u svoju najsloženiju fazu, postavljanje crpnih postrojenja. Za nabavku četiri propelerno aksijalne pumpe neophodno je obezbediti dodatnih 70 miliona u čemu će pomoći upravo plavljeni privredni subjekti, MB – Namenska, Maksima, Hidrokomerc i drugi.
Predsednica navodi da su Srbijavode, lokalna samouprava i privredni subjekti pored realizacije redovnog projekta izgradnje zaštitnog nasipa imali brojne intervencije koje su u mnogome zahtevale dodatna tehnička i finansijska angažovanja. Naime, izmeštane su elektroinstalacije, trafo stanice, vodosistem Rzav, kao i gasovod. Zahvaljujući odličnoj saradnji sa javnim preduzećima troškove izmeštanja su uglavnom snosili zajedno ili su to javna preduzeća preuzimala na sebe. Samo izmeštanje trase gasovoda u dužini od 400 metara čija vrednost je bila 4,7 miliona dinara, zahvaljujući odličnoj saradnji sa Jugorozgasom je obavilo ovo preduzeće, o svom trošku, ističe predsednica.

  • Lokalnoj samoupravi sledi i obaveza da reši imovinsko pravne odnose, gde će neke parcele biti delimično otkupljene a neke u celosti. Uporedo sa nasipom se uređuju i potoci Spilo pored Maksime i Lučanski potok, Grade se zidani objekti pumpnih stanica kao i nova trafo stanica. Sa realizacijom 80 miliona na zaštiti leve obale Bjelice, izdizanjem puta Lučani – Guča, izgradnjom manjeg bedema i zaštitnih zidova za 12 kuća, opština Lučani će biti prva opština koja će dobiti Elaborat postupanja i zaštite od poplava i predstavljaće ogledni primer za celu Srbiju. Završetak izgradnje nasipa se očekuje 30. septembra, kada su svoj dolazak najavili premijer i predsednik države – rekla je Vesna Stambolić.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *