EU sanira klizište između Mokre Gore i Kremne

Evropska unija finansira sanaciju klizišta na putu IB 28, na deonici između Kremne i Mokre Gore u Užicu sa 190.000 evra, u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji, a radovi će biti završeni tokom avgusta 2017. godine.

Kiše koje su izazvale poplave u maju 2014. godine, prouzrokovale su spiranje zemljišta sa kosine iznad puta u dužini od 200 metara, zatrpavanje saobraćajnice i poketanje tehničke baze naselja Drvengrad. Projekat sanacije obuhvata izgradnju sistema drenažnih kanala za prihvat velike količine vode iz tri izvora i njeno sprovođenje ispod puta, kao i konstrukciju gabionskog zida kojim je obezbeđena stabilizacija kosine. Po završetku radova, uslediće tehnički pregled i prijem svih radova na rekonstrukciji puta sa sanacijom tri klizišta u Užicu. Ukupna vrednost pomoći EU za sanaciju puteva i klizišta u Užicu iznosi 330.000 evra.

IL-Kremna-Mokra-Gora-sanacija-klizista-6 EU sanira klizište između Mokre Gore i Kremne

Sanacija ovog klizišta realizuje se u sklopu projekta vrednog 10,5 miliona evra, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u 23 lokalne samouprave, u kojima će biti sanirana 44 klizišta, rekonstruisano devet i izgrađeno pet mostova, u cilju obnove i unapređenja preventivne infrastrukture.

Evropska unija pružila je najveću pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava i jačanju preventivne infrastrukture u vrednosti od 162 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti Evropske unije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *