Rasim Ljajić otvara Sabor trubača u Guči

Predsednik odbora Dragačevskog sabora trubača u Guči, Slobodan Jolović,  govorio je o novinama na ovogodišnjem Saboru koji se održava od 9. do 13.avgusta 2017.godine.

Ove godine Sabor trubača biće u potpunosti posvećen trubačkoj muzici. Zbog čega ste odlučili da ove godine izostanu koncerti estradnih zvezda?

  • Sam naziv manifestacije “Sabor trubača” upućuje da je reč o manifestaciji posvećenoj trubačima i toj vrsti muzike. U jednom periodu koncerti ekstradnih zvezda, među kojima naših najpopilarnijih Miroslava Ilića i Cece Svetlane Ražnjatović, su doprineli komercijalizaciji i povećanju broja domaćih gostiju ali i udaljavanju pravih ljubitelja trube od Guče. To su nam mnogi zamerili i Sabor smo vratili tamo gde mu je mesto. Trubi.

IL-jolovic-sabor-gucaa Rasim Ljajić otvara Sabor trubača u Guči

Još jedna od novina koja kazuje da se Guča vraća svojim korenima jeste povratak šatri u Crkvenu portu. Kakvu reakciju očekujete od iskusnih saboraša koji će, kao nekada, imati prilike da jedu svadbarski kupus u Crkvenoj porti?

  • Crkvena porta je bila oduvek “duša” Sabora. Mesto gde su pod šatrama domaći i starni gosti, ali i naši sugrađani iz okruženja, sa svojim porodicama i prijateljima dolazili kao na hodočašće. Ko nije odseo u Crkvenoj porti, počastio se dobrim jagnjećim i prasećim pečenjem, probao hajdučki ćevap, pojeo porciju kupusa, proje, dragačevskog sira i kajmaka i popio hladno pivo ili špricer, kao i da nije bio u Guči u vreme Sabora. Naravno, u Crkvenoj porti, pod sedam šatri, sviraće i naši najbolji trubači. Uveren sam da će Crkvena porta biti mesto ponovnog okupljanja saboraša, sve sa jednim ciljem – da se očuva tradicija, Saboru povrati stari sjaj a ugostiteljima pruži šansa da se pokažu i zarade. Cene će, svakako, biti prihvatljive jer smo, radi toga, išli sa nižim zakupom mesta.

Prethodne godine jedna od novina u takmičarskom delu Sabora bila je takmičenje majstora trube. Kakve novitete posetioci mogu očekivati ove godine?

  • Pored tradicionalnih programskih sadržaja Sabora u Guči, ove godine smo duplirali broj predtakmičarskih centara, uveli mnoge novine u takmičarskom delu, tako da se značajno povećala konkurencija za dolazak u Guču naših najboljih trubača. Koncerte ekstardnih zvezda, u delu posebnih programskih sadržaja, zamenili smo trubačkim. Tu su Dejan Petrović i Big Band, Dejan Lazarević, Boban Marković, Goran Bregović i Bijelo dugme, ali i koncerti pobednika prethodnog Sabora, među kojima i šampiona Guče Ekrema Mamutovića pobednika na takmičenju majstora trube, Saše i Bojana Krstića, Marka Gligorijevića i Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića.

IL-bregovic-u-guci Rasim Ljajić otvara Sabor trubača u Guči

Ove godine ulaz u Guču, parking kao i svi programski sadržaji biće potpuno besplatni. Da li smatrate da će to privući više posetioca na festival trube?

  • Odrekli smo se značajnih prihoda od parkinga i ulaznica na koncerte. Sve će biti besplatno. To smo učinili kako bi smo izašli u susret našim saborašima. Posebno dragačevcima i gostima iz Centralne i Zapadne Srbije. Novac koji bi potrošili na parking i ulaznice mogu da uštede, kupe neki suvernir ili potroše pod šatrom. Ali i daju trubačima. Jednom se živi. Svi u Guču. Uveren sam da će zbog vraćanja Sabora trubačima i besplatnog parking i ulaza povećati se i broj gostiju.

Koliko je trjala izgradnja Doma turbača I kog je kapaciteta?

  • Izgradnja Doma trubača je završena. Trajala je godinu dana. To smo planirali godinama da uradimo ali nije bilo sredstava. Zahvaljujući razumevanju ministra Rasima Ljajića i finansijskoj pomoći njegovog ministarstva trubači su dobili “krov nad glavom”, sa 27 soba, 162 ležaja, salom i ostalim pratećim sadržajem. I još 5 soba i 10 ležajeva u postojećem objektu, sa kuhinom i restoranom. Postoje još neka ulaganja u opremanje i otklanjane nekih sitnih nedostataka u delu PP zaštite, kao i u saborsku i sportsku infrastrukturu kako bi se izgrađeni smeštajni kapaciteti stavili u funkciju i van Sabora, posebno za potrebe sporta i rekreacije. Raspoloženje je ministarstva da uloži sredstva ali potreban je i kapacitet (ne)odgovornih iz lokalne vlasti da to prepoznaju.

IL-dom-trubacaa Rasim Ljajić otvara Sabor trubača u Guči

Da li je Guča, u smislu putne i ostale infrastrukture, potpuno spremna da i ove godine dočeka stotine hiljada saboraša iz zemlje i inostranstva?

  • Jeste. Ona nije kao što je bila 2010 godine, ali sama Guča je lepo i uređeno mesto. Podizanje nivoa saobraćajne infrastrukture i komunalnih usluga je stalni posao nadležnih državnih i lokalnih institucija i njihovih javnih preduzeća. Svi očekujemo izgradnju deonice puta na K-11 od Preljine do Požege i stavljanje u funkciju civilnog saobraćaja aerodroma u Lađevcima, kao i rekonstrukciju i izgradnju prilaznih puteva Guči. To će tek tada Guču učiniti nezaobilaznim mestom na turističkoj karti Srbije, posebno u vreme Sabora. Cenimo i želimo što više stranih gostiju ali se isto tako radujemo da građani naše i susednih gradova i opština ovaj Sabor dožive kao svoj. Pozivam ih da na njemu uzmu učešće svojim prisustvom i uživaju.

Ko će ove godine otvoriti Sabor trubača?

  • Sabor će otvoriti potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija gospodin Rasim Ljajić. On je poslednjih nekoliko godina dao značajan doprinos u izgradnji Doma trubača ali i podršku u promociji ove manifestacije. Očekujemo da nastavimo saradnju i realizujemo dogovrene projekte. Na taj način ćemo nadomestiti i smanjene prihode od parking i ulaznica iz kojih smo finansirali izgradnju i održavanje saborske infrastrukture. Država je stala iza nas. To je važno.

IL-jolovic-sabor-guca Rasim Ljajić otvara Sabor trubača u Guči

Posle toliko godina i uloženog truda u organizaciji Sabora, šta Vama predstavlja festival u Guči?

  • Svi smo mi prolazni. Sabor ostaje narodu. Postoje dobri i loši ljudi. To je tako u životu. Želeo sam institucijalno da okupim sve one koji imaju određena iskustva i zasluge za njegovu organizaciju u prošlosti ali i nove mlade snage radi kontinuiteta. To ne ide lako zbog različitosti, pojedinačnih  i političkih interesa. Bez obzira na one koji osporavaju sve i svakoga osim sebe, postoje i ljudi koji poštuju ono što sam sa svojim saradnicima za Guču i Sabor uradio. Meni je najvažnije da svakome mogu da pogledam u oči. Neka se prisete kako je Guča izgledala nekad a kako sad. I kako će izgledati kad shvate da samo zajednički rad, međusobno uvažavanje i poštovanje mogu dati rezultat. Sabor je bio, jeste i biće deo mene kao i mnogih građana ove varoši.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *