Aranđelovdan – slava manastira Kovilje

Povodom slave manastira Svetih Arhangela u Kovilju, Dom kulture iz Ivanjice u sredu 26. jula, na Aranđelovdan, od 14 časova organizuje kulturno-umetnički program u kome učestvuju izvorne pevačke grupe iz Ivanjice i drugih krajeva Srbije, instrumentalisti, zdravičari i humoristi.

Organizator manifestacije u saopštenju poziva sugrađane da posete sabor u Kovilju i tom prilikom se između ostalog uvere i u ljubaznost monahinja koje služe svakodnevne liturgije, dočekuju vernike i putnike namernike i sa puno topline im pričaju o bogatoj istoriji ovog verskog zdanja.

Manastir Svetih Arhangela – Kovilje, nalazi se pod planinom Javor, u selu Smiljevcu, na desnoj strani reke Nošnice, u zaseoku koji je po manastiru dobio ime. O vremenu gradnje manastira nema pouzdanih podataka, ali se pretpostavlja da je osnovan u 12. ili 13. veku. Manastir ima dve crkve i obe su obnovljene i osvećene rukom blaženopočivšeg Episkopa žičkog Hrisostoma. Obuhvaćene su jednom arhitektonskom celinom. Starija i manja crkva posvećena je Svetim Arhangelima, a mlađa Svetom Nikolaju, arhiepiskopu Mirlikijskom.

Kao parohijska crkva ostaje sve do akta 22. avgusta 2005. kada ljubavlju i staranjem Episkopa žičkog Hrisostoma opet postaje manastir. Početak prave duhovne obnove je i 13. septembar 2005. kada je vladika Hrisostom u manastiru, posle 200 godina od boravka i verovatno monašenja poslednjih monaha, zamonašio, a zatim za dva dana u manastiru kroz činove do jeromonaha rukopoložio ondašnjeg namesnika i žitelja manastira monaha Amvrosija.

U međuvremenu je uređen pristupni put do hrama, podignut zvonik i izgrađen konak koji je možda najveći ponos manastira.

Manastir Kovilje danas je uređen kao ženski opštežiteljni manastir, a igumanija je mati Agripina.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *